The Malaysia Post

Rasa ingin tahu, kekeliruan berlaku selepas mesyuarat tergempar Umno mengenai masa depan parti, keputusan masih tidak diketahui

Mesyuarat tergempar Umno hari ini nampaknya telah mengundang lebih banyak soalan daripada jawapan, kerana maklumat yang bercanggah melimpah ruah mengenai perkara-perkara perbincangan dan keputusan seterusnya.

Sebagai permulaan, bilangan sebenar ketua bahagian yang hadir untuk mesyuarat itu masih tidak diketahui, dengan ketua bahagian Sungai Besar Datuk Seri Jamal Yunos mendakwa semua ketua bahagian yang hadir sebulat suara menggesa Perdana Menteri Ismail Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memanggil seterusnya pilihan raya umum (PRU15).

Jadi berapa ramai ketua bahagian yang menghadiri mesyuarat hari ini? Jawapannya bergantung pada siapa yang anda tanya.

Malay Mail dimaklumkan oleh orang dalam parti yang sealiran dengan Naib Presiden Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bahawa jumlah yang hadir kurang daripada 80 orang.

Bagaimanapun, mereka yang sehaluan dengan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mendakwa 158 ketua bahagian hadir.

Pada masa penulisan, sumber juga memberitahu Malay Mail bahawa Ahmad Zahid dan bekas perdana menteri yang disabitkan bersalah Datuk Seri Najib Razak sedang dalam perjalanan ke kediaman rasmi perdana menteri, Seri Perdana.

Adalah dipercayai bahawa Najib cuba mencari jalan tengah dengan Ismail Sabri atas sabitan RM42 juta SRC International.

Awal hari ini, sumber memberitahu Astro Awani bahawa Ismail Sabri, yang juga naib presiden Umno, didakwa telah diberitahu oleh presiden parti untuk mencampuri kes jenayah Najib.

Sumber itu menambah bahawa majoriti ketua bahagian yang hadir semasa mesyuarat tergempar tidak bersetuju dengan usul Ahmad Zahid.

Dakwa lagi bahawa pemimpin bahagian diberitahu bahawa mereka mesti menghadiri mesyuarat itu atau berisiko tidak diberi prerogatif untuk bertanding PRU15.

Read Previous

G25: Akar rasuah adalah pelobi politik, bukan bukan Islam

Read Next

Kejohanan Dunia: Zii Jia dengan mudah melepasi pusingan pertama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.