The Malaysia Post

Singapura Jatuhkan Hukuman Gantung Banduan Kedua Terlibat Kes Edar Dadah Hari Ini

Pada hari Rabu, Singapura telah menggantung seorang lelaki kerana mengeksport dadah, kata pihak berkuasa, dalam hukuman mati kedua dalam masa tiga minggu di negara bandar tersebut.

Lelaki itu telah dihukum pada tahun 2019 kerana mengeksport kira-kira 1.5kg (3.3 paun) ganja, kata Kokila Annamalai dari kumpulan hak asasi tempatan, Transformative Justice Collective, kepada AFP.

Baca lagi | Edar Ganja, Singapura Hukum Mati Warganegara

Singapura Amalkan Undang-undang Anti-Narkotik Paling Berat

Singapura mempunyai undang-undang anti-narkotik yang paling keras di dunia: mengeksport lebih daripada 500g ganja boleh mengakibatkan hukuman mati.

“Seorang lelaki Singapura berusia 36 tahun telah menjalani hukuman mati pada hari ini di Kompleks Penjara Changi,” kata jurucakap perkhidmatan penjara negara tersebut kepada AFP.

Biro Narkotik Pusat Singapura (CNB) berkata dalam satu kenyataan berasingan bahawa mereka tidak akan mendedahkan nama lelaki itu bagi menghormati kehendak keluarganya untuk privasi.

“Orang tersebut telah diberikan proses yang adil di bawah undang-undang, dan mempunyai akses kepada penasihat undang-undang sepanjang proses tersebut,” tambah CNB.

Baca lagi | Penghapusan Hukuman Mati Mandatori Diluluskan

Rayuan Terakhir Ditolak

Rayuan terakhir untuk menyemak semula kes dan menangguhkan hukuman mati itu ditolak pada hari Selasa, kata Annamalai.

Walaupun desakan antarabangsa untuk menghapuskan hukuman mati semakin meningkat, Singapura menegaskan bahawa ia merupakan penghalang yang berkesan terhadap pengedaran dadah.

Eksekusi pada hari Rabu adalah yang kedua di Singapura tahun ini selepas Thangaraju Suppiah, 46, dihukum gantung pada 26 April kerana konspirasi menyeludup satu kilogram ganja.

Tiga belas orang yang dijatuhi hukuman mati telah digantung sejak Singapura meneruskan eksekusi pada Mac 2022 selepas lebih dari dua tahun terhenti.

Eksekusi Thangaraju Suppiah telah menimbulkan kemarahan antarabangsa, dengan kumpulan hak asasi manusia menunjukkan “kecacatan-kecacatan” dalam kes tersebut, tetapi kerajaan Singapura berkata bahawa kesalahannya telah terbukti melebihi keraguan yang munasabah.

Aktivis berkata mereka akan terus mendesak Singapura untuk menghapuskan hukuman mati kerana ia tidak mempunyai kesan pencegahan jenayah yang terbukti.

“Panggilan kepada kerajaan Singapura (untuk menghapuskan hukuman mati) telah jelas dan nyaring di peringkat global, dan kami akan mengulangi panggilan itu: Singapura harus menghentikan eksekusi,” kata Pengarah Eksekutif Amnesty International untuk Malaysia, Katrina Jorene Maliamauv, kepada wartawan di Kuala Lumpur pada hari Selasa.

“Mereka harus mengubah semua hukuman mati yang ada.”

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

15 Tempat Menarik Di Pulau Pinang Paling Disukai Oleh Pelancong

Read Next

Kebakaran Di Mid Valley Megamall: Tiada Kecederaan Dilaporkan Setakat Ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.