The Malaysia Post

Saham Asia bergelut menjelang laporan senarai gaji AS

Saham Asia bercampur-campur dan dolar berdiri tinggi hari ini menjelang laporan pekerjaan utama AS ketika pelabur bersiap sedia untuk kenaikan kadar yang lebih agresif daripada Rizab Persekutuan, manakala komoditi mengalami penurunan semalaman di tengah-tengah sekatan baharu China.

Indeks meluas MSCI bagi saham Asia-Pasifik di luar Jepun sebahagian besarnya kekal tidak berubah pada awal dagangan Asia, tetapi menuju ke prestasi mingguan terburuknya dalam tujuh dengan penurunan sebanyak 3 peratus, kerana peningkatan jangkaan kenaikan kadar global hawkish menjejaskan aset berisiko.

Nikkei Jepun dan saham mewah China kebanyakannya tidak berubah, indeks Hang Seng Hong Kong susut 0.2 peratus dan Korea Selatan naik 0.5 peratus.

Semua mata kini tertumpu pada data gaji bukan ladang Ogos AS yang akan dikeluarkan hari ini.

Penganalisis menjangkakan 285,000 pekerjaan ditambah bulan lepas, manakala pengangguran berlegar pada 3.5 peratus. Pelabur mungkin tidak menyukai jumlah yang kukuh jika ia menyokong penerusan kenaikan kadar agresif daripada Fed, yang boleh meningkatkan lagi dolar AS dan mendorong penjualan bon.

Pasaran niaga hadapan telah menetapkan harga sebanyak 75 peratus peluang Fed akan meningkat sebanyak 75 mata asas pada mesyuarat dasar September, berbanding dengan kebarangkalian 69 peratus sehari sebelumnya.

Indeks dolar, yang mengukur dolar AS berbanding sekumpulan enam mata wang utama, berdiri menghampiri paras tertinggi 20 tahun pada 109.55 hari ini. Ia susut sedikit berbanding yen Jepun selepas mencatatkan kemuncak 24 tahun berbanding mata wang sensitif kadar pada sesi sebelumnya. Dolar naik 0.7 peratus untuk minggu ini.

“Pasaran secara amnya terus menyerap ‘apa sahaja yang diperlukan’ bank pusat untuk menurunkan mesej inflasi bermakna pertumbuhan ekonomi global yang lebih perlahan,” kata Tobin Gorey, pengarah strategi pertanian di Commonwealth Bank dalam satu nota. “Dan ekonomi China yang semakin lemah adalah faktor khas yang menguatkan dalam senario itu.”

Semalam, metropolis barat daya China Chengdu mengumumkan penutupan 21.2 juta penduduknya, manakala hab teknologi Shenzhen juga melancarkan peraturan penjarakan sosial baharu ketika lebih banyak bandar China cuba memerangi wabak Covid yang berulang.

Penganalisis di Nomura berkata apa yang menjadi lebih membimbangkan ialah titik panas Covid di China beralih dari kawasan dan bandar terpencil ke wilayah yang lebih penting kepada ekonomi negara China.

“Kami mengekalkan pandangan bahawa China akan mengekalkan dasar sifar-Covidnya sehingga Mac 2023, apabila rombakan (kepimpinan) selesai sepenuhnya, tetapi kami kini menjangkakan kadar pelonggaran dasar sifar-Covid yang lebih perlahan selepas Mac 2023,” kata Nomura. .

Harga minyak jatuh 3 peratus semalaman sebelum pulih sedikit hari ini tetapi berada di landasan untuk mencatatkan penurunan mingguan terburuk mereka dalam empat berikutan kebimbangan sekatan Covid-19 di China dan pertumbuhan global yang lemah akan menjejaskan permintaan.

Niaga hadapan minyak mentah Brent meningkat 1.3 peratus kepada AS$93.56 (RM419.52) setong hari ini manakala niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) AS meningkat dengan margin yang sama.

Semalaman, indeks S&P 500 AS meningkat 0.3 peratus, manakala Nasdaq Composite turun 0.3 peratus.

Di Eropah, kebimbangan terhadap kemelesetan semakin meningkat, dengan tinjauan menunjukkan semalam bahawa aktiviti pembuatan merentasi zon euro merosot sekali lagi pada bulan lepas kerana pengguna merasakan tekanan akibat krisis kos sara hidup yang semakin teruk mengurangkan perbelanjaan.

Hasil perbendaharaan merosot sedikit sebelum data senarai gaji yang berpotensi kukuh.

Hasil pada nota dua tahun penanda aras berlegar pada 3.5117 peratus, satu sentuhan lebih rendah daripada paras tertinggi 15 tahun pada 3.5510 peratus, manakala hasil pada bon 10 tahun berada pada 3.2609 peratus, berbanding dengan penutupan sebelumnya sebanyak 3.2650 peratus. sen.

Emas sedikit lebih tinggi. Emas spot telah didagangkan pada AS$1697.59 setiap auns.

Read Previous

Muzik India Malaysia lakonan Yogi B, Natchatra, Brahma Kashmir Stone dan Lockup dengan Mista G untuk berkongsi pentas untuk konsert Johor

Read Next

Bekas PM Pakistan Khan diberi masa seminggu untuk menjawab kes penghinaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.