The Malaysia Post

Bekas PM Pakistan Khan diberi masa seminggu untuk menjawab kes penghinaan

Bekas perdana menteri Pakistan Imran Khan pada Rabu diberi tambahan minggu untuk menjawab pertuduhan menghina mahkamah yang dikemukakan terhadapnya kerana mengkritik seorang majistret, kata pegawai dari partinya.

Tuduhan itu adalah satu lagi perubahan dalam beberapa bulan perbalahan politik yang bermula apabila Khan digulingkan melalui undi tidak percaya di parlimen pada April.

Dakwaan terbaru itu berpunca daripada ucapannya yang mengkritik majistret yang bertanggungjawab menahan seorang pegawai dari parti Tehreek-e-Insaf (PTI) Pakistannya dalam tahanan polis, selepas turut mendakwa pegawai itu telah diseksa.

Pada hari Rabu, seorang pegawai PTI berkata Khan diberi masa seminggu untuk memfailkan jawapan baharu kepada notis mahkamah selepas notis awal ditolak, dan kes itu akan dibicarakan semula pada 8 September.

Perintah mahkamah yang dilihat oleh AFP mengesahkan keputusan itu.

Khan juga akan dihadapkan ke Mahkamah Anti-Keganasan pada Khamis atas pertuduhan berkaitan yang mana dia telah dibenarkan ikat jamin.

Walaupun penyingkirannya, Khan mengekalkan sokongan meluas, mengadakan perhimpunan besar-besaran menentang kerajaan Perdana Menteri Shehbaz Sharif dan menjaringkan kejayaan dalam pilihan raya kecil DUN baru-baru ini.

Negara ini mempunyai sejarah mereka yang berkuasa menggunakan polis dan mahkamah untuk menyekat lawan politik mereka, dan PM Sharif mempunyai beberapa kes yang belum selesai dibawa ke atasnya semasa dalam pembangkang.

Pergaduhan politik berlaku ketika Pakistan menangani banjir dahsyat yang disebabkan oleh rekod hujan monsun yang menyebabkan satu pertiga daripada negara itu di bawah air dan menjejaskan lebih 33 juta orang.

Read Previous

Saham Asia bergelut menjelang laporan senarai gaji AS

Read Next

Rosmah dihukum 10 tahun, denda maksimum RM970 juta dalam kes rasuah tenaga solar (VIDEO)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.