The Malaysia Post

RM9.5 juta diterima peguam Shafee daripada Najib bukan pinjaman, mahkamah memberitahu

Mahkamah Tinggi di sini hari ini diberitahu bahawa dua keping cek berjumlah RM9.5 juta yang diterima peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah daripada Datuk Seri Najib Razak bukanlah pinjaman.

Sebaliknya, bekas pegawai cukai Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Syed Nasrul Fahmi Syed Mohamad, berkata berdasarkan dokumen dan dapatan siasatan, cek itu adalah bayaran pendahuluan untuk perkhidmatan guaman yang diberikan peguam kepada bekas perdana menteri itu.

“Untuk mengatakan bahawa ia adalah pinjaman adalah satu kesilapan dan boleh mendorong orang ramai menukar invois mereka kepada pinjaman untuk mengelak daripada membayar cukai.”

Saksi pendakwaan ketujuh itu berkata demikian semasa pemeriksaan balas oleh peguam Harvinderjit Singh dalam perbicaraan Muhammad Shafee yang didakwa menerima RM9.5 juta daripada Najib yang merupakan hasil daripada aktiviti yang menyalahi undang-undang, dan mengemukakan penyata cukai yang tidak betul kepada LHDN.

Terdahulu, Harvinderjit menunjukkan kepada saksi surat antara Muhammad Shafee dan Najib yang menyatakan yuran guaman peguam hanya akan ditentukan selepas semua kes berkaitan petisyen pilihan raya selesai.

Berdasarkan surat bertarikh 12 September 2013 itu, RM9.5 juta itu adalah yuran guaman yang dikenakan Tetuan Shafee & Co kebanyakannya bagi 46 kes melibatkan petisyen pilihan raya di mana Muhammad Shafee bertindak untuk Umno dan Barisan Nasional (BN).

Surat itu juga menyatakan bahawa Muhammad Shafee telah meminta Najib mengeluarkan cek sebanyak RM4.3 juta kepadanya sebagai bayaran pendahuluan atau pinjaman untuk kegunaan segeranya sebelum bil akhir dikeluarkan, dan kemudian meminta satu lagi cek RM5.2 juta untuk tujuan yang sama.

Dua keping cek berjumlah RM9.5 juta yang dimasukkan ke dalam akaun bank peribadi peguam itu adalah jumlah diskaun daripada yuran guaman asal sebanyak RM11.5 juta.

Saksi itu juga bersetuju dengan cadangan Harvinderjit bahawa jika RM9.5 juta yang diterima Muhammad Shafee adalah pinjaman, ia tidak perlu diisytiharkan sebagai pendapatan kepada LHDN.

Memandangkan ia bukan pinjaman, saksi berkata peguam itu dianggap gagal mengisytiharkan pendapatan RM9.5 juta kepada LHDN kerana ia tidak dinyatakan dalam Borang B bagi tahun taksiran 2013 dan 2014.

“Tan Sri Shafee telah gagal menyerahkan borang mengikut Seksyen 77 (1) Akta Cukai Pendapatan (ACP) 1967. Borang itu diserahkan kira-kira sembilan bulan kemudian dari tarikh akhir 30 Jun 2014, dan beliau hanya mengisytiharkan pendapatan perniagaan RM3,173,007 dan membayar cukai RM264,720 bagi tahun taksiran 2013,” katanya.

“Bagi tahun taksiran 2014, beliau hanya mengisytiharkan pendapatan perniagaan sebanyak RM3,391,108 dan membayar cukai sebanyak RM319,959,” katanya.

Pada 13 September 2018, Muhammad Shafee mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima RM9.5 juta yang merupakan hasil daripada aktiviti menyalahi undang-undang melalui dua cek yang dikeluarkan bekas Najib yang dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank Berhad miliknya.

Baca Lagi | RM9.5 juta diterima peguam Shafee daripada Najib bukan pinjaman, mahkamah memberitahu

Dia turut didakwa atas dua pertuduhan terlibat dalam urus niaga hasil daripada aktiviti menyalahi undang-undang iaitu mengemukakan penyata cukai yang tidak betul iaitu melanggar perenggan 113 (1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2013 , dan 31 Disember 2014.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Dua bekas pegawai polis memberi keterangan membela diri mengenai penahanan George Floyd

Read Next

Dewan Undangan Negeri Sarawak meluluskan rang undang-undang menamakan jawatan ketua menteri sebagai ‘premier’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.