The Malaysia Post

Ratu Pop Rossa Bakal Adakan Konsert di Kota Kinabalu

Rossa, atau nama sebenarnya, Sri Rossa Roslaina Handiyani, yang dikenali sebagai ratu pop Indonesia, akan meneruskan siri jelajah konsertnya yang berjaya, “Another Journey: The Beginning,” dengan penampilan sulung di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC), Kota Kinabalu pada 8 Disember depan. Konsert ini menjadi tumpuan peminat setelah berjaya diselenggarakan selama dua hari di Zepp Kuala Lumpur pada bulan Julai, diikuti oleh penampilan di The Star Theatre Singapura pada bulan lalu.

Penampilan Istimewa Bersama Cakra Khan

Penampilan di Sabah akan menjadi lebih istimewa kerana Rossa akan berkongsi pentas dengan sahabat baiknya, Cakra Khan. Mereka berdua bersedia untuk membawakan kira-kira 25 lagu yang segar untuk memukau penonton Sabah.

Jemputan Khas ke Pentas

Dalam usaha untuk memberikan pengalaman yang unik kepada peminat di setiap lokasi konsert, Rossa telah menjemput rakan-rakan artis berbeza. Sebelum ini, di Kuala Lumpur, Rizky Febian dan Mahalini telah menyertai penampilan beliau pada hari pertama dan kedua masing-masing. Manakala di Singapura, Sufi Rashid, Mahalini, dan Rizky Febian turut memeriahkan konsert tersebut. Kali ini, di Kota Kinabalu, sahabat karibnya, Cakra Khan, akan menyertai beliau di atas pentas.

Baca lagi | Vokal Unik Cakra Khan Pukau Juri America’s Got Talent

Sabah, Pilihan Konsert yang Diidamkan

Pemilihan Sabah sebagai lokasi siri jelajah ini adalah impian yang menjadi kenyataan bagi Rossa. Beliau mengakui bahawa sudah lama memimpikan untuk memberikan persembahan berskala besar di luar Semenanjung. Konsert di Sabah akan memberikan suasana yang berbeza kerana peminat dari Sarawak dan Brunei juga dapat hadir. Rossa sangat teruja untuk bertemu peminatnya di Borneo yang sebelum ini hanya dapat melihatnya melalui televisyen atau media sosial.

Kunjungan Istimewa ke Kota Kinabalu

Rossa juga merancang untuk menjadikan kunjungannya ke Kota Kinabalu sebagai pengalaman yang istimewa. Beliau bercadang untuk melawat Pantai Tanjung Aru dan menunaikan solat di Masjid Bandaraya Kota Kinabalu. Ini merupakan kunjungan pertamanya ke bandar raya yang terkenal dengan keindahan alam semula jadi dan makanan laut segar.

Penghargaan kepada Cakra Khan

Sementara itu, Cakra Khan, penyanyi terkenal dengan lagu-lagu seperti “Harus Terpisah,” “Mencari Cinta Sejati,” dan “Kekasih Bayangan,” merasa sangat bersyukur dan berterima kasih kepada Rossa atas jemputannya untuk berkongsi pentas dalam konsert di Kota Kinabalu. Beliau berjanji untuk memberikan persembahan yang luar biasa dan menganggap jemputan ini sebagai penghargaan kepada Rossa yang telah memberikan sokongan besar dalam perjalanan muziknya.

Rossa dan Cakra Khan telah bersedia untuk menghidupkan Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah pada 8 Disember 2023 dengan persembahan yang memukau dalam “Another Journey: The Beginning.” Para peminat di Sabah pasti tidak mahu terlepas peluang untuk menyaksikan persembahan dua ikon muzik ini.

Read Previous

Gelombang Perhimpunan “Selamatkan Malaysia” Akan Berkembang di Pulau Pinang dan Perak

Read Next

Azizulhasni Awang Alami Kecederaan Ringan Semasa Latihan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.