The Malaysia Post

Raikkonen yang akan bersara berkata isteri akan lebih emosi daripada dia

Kimi Raikkonen berkata pada hari Khamis dia tidak sabar untuk bersara selepas 19 musim dan 349 perlumbaan dalam Formula Satu dan akan menjadi kurang emosi mengenainya berbanding isterinya Minttu.

Juara dunia Ferrari 2007, kini memandu untuk Alfa Romeo, mempunyai satu lagi perlumbaan di Abu Dhabi pada hari Ahad sebelum dia berhenti pada usia 42 tahun.

“Saya tidak sabar untuk menyelesaikan musim ini,” kata ‘Iceman’ dari Finland itu, yang membuat penampilan sulung Formula Satu pada 2001, kepada pemberita di Yas Marina.

“Sangat bagus ia akan berakhir dan saya menantikan kehidupan normal selepas itu.

“Saya rasa pasti isteri saya akan lebih emosi mengenainya,” tambah pemenang berwajah poker daripada 21 perlumbaan itu.

“Saya ragu bahawa anak-anak akan benar-benar mengambil berat dalam apa cara sekalipun, saya fikir mereka akan mencari perkara lain untuk dilakukan yang lebih menarik. Mereka suka datang ke negara yang hangat dan berada di kolam renang dan perkara-perkara lain tetapi ia bagus untuk mereka berada di sini.”

Raikkonen mengumumkan pada September dia akan bersara pada penghujung musim, dengan pasukan yang berpangkalan di Switzerland itu menandatangani rakan senegaranya Valtteri Bottas sebagai penggantinya daripada Mercedes.

Alfa Romeo akan menandakan perlumbaan terakhirnya dengan penghormatan khas di sisi keretanya dengan mengisytiharkan “Dear Kimi, kami akan meninggalkan anda sendirian sekarang”.

Raikkonen terkenal menyebut frasa “Tinggalkan saya sahaja, saya tahu apa yang saya lakukan” melalui radio semasa menuju kemenangan di Abu Dhabi dengan Lotus pada 2012, satu komen yang melahirkan pelbagai barangan dan meme media sosial.

Pernah popular di kalangan peminat, warga Finland itu berkata dia menantikan kehidupan tanpa jadual yang ketat.

Baca Lagi | Raikkonen yang akan bersara berkata isteri akan lebih emosi daripada dia

“Buat masa ini saya tidak melihat apa-apa selain daripada menamatkan tahun ini,” katanya.

“Kita akan lihat jika ada beberapa perkara menarik yang keluar, jika ia masuk akal mungkin saya akan melakukannya, tetapi saya tidak mempunyai rancangan sekarang.”

Read Previous

Perbicaraan rasuah Rosmah dihentikan kerana status MySejahtera masih jingga

Read Next

Valeree ‘yang terpilih’ untuk Peng Soon

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.