The Malaysia Post

Perbicaraan rasuah Rosmah dihentikan kerana status MySejahtera masih jingga

Perbicaraan rasuah Datin Seri Rosmah Mansor di hadapan Mahkamah Tinggi tidak dapat diteruskan hari ini, kerana isteri bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak masih mempunyai status MySejahtera yang berwarna “oren”.

Pagi ini dijadualkan untuk meneruskan perbicaraan Rosmah di mana dia perlu memberi keterangan membela diri, tetapi sama seperti hari Rabu atau dua hari lalu, status MySejahteranya bukan “biru” atau “berisiko rendah”.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan pagi tadi bertanyakan peguam Rosmah mengenai status MySejahteranya.

“Saya difahamkan pagi ini, status telah disahkan oleh pendaftar mahkamah, saya keluar dari pengesahan, tetapi saya percaya ia adalah warna oren,” peguam Rosmah Datuk Jagjit Singh memberitahu mahkamah, sambil menambah bahawa beliau tidak melihat secara peribadi MySejahtera status tetapi ia telah disahkan oleh pendaftar mahkamah.

Terdahulu, sebelum prosiding mahkamah bermula kira-kira jam 10.17 pagi, kakitangan mahkamah dan peguam Rosmah dilihat pergi ke sebuah kereta dalam perkarangan mahkamah tempat Rosmah berada, dan dipercayai berada di sana untuk menyemak status MySejahteranya.

Kompleks mahkamah Kuala Lumpur hanya membenarkan mereka yang berstatus biru dalam MySejahtera mereka untuk masuk.

Status “biru” merujuk kepada klasifikasi “berisiko rendah”, manakala status “kuning” adalah untuk “hubungan kasual tanpa gejala” atau “orang di bawah pengawasan”, dan status “oren” merujuk kepada klasifikasi “kasual”. kenalan dengan simptom”, “hubungan rapat” dan “kes yang disyaki”, manakala status merah adalah untuk kes Covid-19 yang disahkan.

Ketua pendakwa raya Datuk Seri Gopal Sri Ram kemudian mencadangkan Rosmah memberi keterangan melalui sidang video dalam perbicaraan, manakala peguam dan hakim meneruskan perbicaraan secara fizikal di mahkamah.

“Boleh saya cadangkan jika ia senang, hanya jika ia sesuai dengan Yang Amat Berhormat, kita boleh meneruskan perbicaraan ini secara hibrid, jika dia boleh memberi keterangan dari pejabat peguamnya atau rumahnya. Kami akan hadirkan DPP penyelia, mereka boleh hadirkan peguam cara penyelia. Yang Mulia boleh menampilkannya di skrin,” katanya.

Zaini berkata, dia juga telah memikirkan untuk menjalankan perbicaraan itu melalui kaedah hibrid, tetapi menyatakan keperluan untuk berhati-hati.

“Saya fikir tentang itu, saya telah melalui peruntukan yang berkaitan, nampaknya tidak ada peruntukan yang berkaitan. Saya ingin lebih berhati-hati,” katanya, sambil menambah bahawa dia mahu mengelak perbicaraan itu “tergelincir” pada peringkat ini.

“Ia telah terlintas di fikiran saya, saya telah memikirkannya. Tetapi saya ingin lebih berhati-hati, jadi kami tiada pilihan selain mengosongkan diri,” katanya.

“Bolehkah kami melakukan perkara yang sama pada hari Isnin, Datuk Jagjit, bolehkah anda menyusahkan pelanggan anda untuk datang pada hari Isnin dan kami melalui proses yang sama dan melihat sama ada status telah bertukar menjadi biru dalam MySejahtera?” hakim berkata.

Baca Lagi | Perbicaraan rasuah Rosmah dihentikan kerana status MySejahtera masih jingga

Isnin depan (13 Disember) adalah apabila perbicaraan rasuah Rosmah disambung semula di mana beliau dijangka terus memberi keterangan, dengan 23 Disember dan 24 Disember juga sebelum ini dijadualkan untuk meneruskan perbicaraan.

Read Previous

Majlis Tertinggi Umno menggelar keputusan Mahkamah Rayuan untuk mengekalkan sabitan SRC Najib sebagai ‘mengecewaka

Read Next

Raikkonen yang akan bersara berkata isteri akan lebih emosi daripada dia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.