The Malaysia Post

PM Taliban menyeru negara Islam mengiktiraf kerajaan Afghanistan

Perdana menteri Taliban meminta negara Islam menjadi yang pertama mengiktiraf kerajaan mereka secara rasmi, ketika Afghanistan yang bergantung kepada bantuan menghadapi kejatuhan ekonomi.

Belum ada negara yang mengiktiraf Taliban, dengan kebanyakannya memerhati untuk melihat bagaimana Islam garis keras -– terkenal dengan pencabulan hak asasi manusia semasa pertama kali berkuasa -– menyekat kebebasan.

Walaupun kumpulan itu telah menjanjikan peraturan yang lebih lembut selaras dengan tafsiran mereka terhadap undang-undang Syariah Islam, wanita sebahagian besarnya dikecualikan daripada pekerjaan kerajaan dan sekolah menengah untuk perempuan kebanyakannya ditutup.

“Saya menyeru negara-negara Islam untuk memimpin dan mengiktiraf kami secara rasmi. Kemudian saya harap kita akan dapat membangun dengan cepat,” Mohammad Hassan Akhund memberitahu persidangan di Kabul yang dipanggil untuk menangani masalah ekonomi besar negara itu.

“Kami tidak mahu ia untuk pegawai. Kami mahu ia untuk orang ramai kami,” katanya, sambil menambah bahawa Taliban telah memenuhi semua syarat yang diperlukan dengan memulihkan keamanan dan keselamatan.

Afghanistan berada dalam cengkaman bencana kemanusiaan, diburukkan lagi oleh pengambilalihan Taliban pada Ogos yang mendorong negara-negara Barat untuk membekukan bantuan antarabangsa dan akses kepada aset bernilai berbilion dolar yang dipegang di luar negara.

Negara itu hampir sepenuhnya bergantung kepada bantuan asing di bawah kerajaan yang disokong AS sebelum ini, tetapi pekerjaan telah kering dan kebanyakan penjawat awam tidak dibayar gaji selama berbulan-bulan.

Pada hari Rabu, Pertubuhan Buruh Antarabangsa berkata setengah juta rakyat Afghanistan kehilangan pekerjaan pada suku ketiga 2021, dan ini dijangka meningkat kepada 900,000 pada pertengahan tahun ini — dengan wanita terjejas secara tidak seimbang.

Dengan kemiskinan yang semakin meruncing dan kemarau yang memusnahkan pertanian di banyak kawasan, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah memberi amaran bahawa separuh daripada 38 juta penduduk menghadapi kekurangan makanan.

Majlis Keselamatan PBB bulan lalu sebulat suara menerima pakai resolusi AS untuk membenarkan beberapa bantuan sampai kepada rakyat Afghanistan yang terdesak tanpa melanggar sekatan antarabangsa.

Tetapi terdapat seruan yang semakin meningkat daripada kumpulan hak asasi manusia dan organisasi bantuan agar Barat mengeluarkan lebih banyak dana — terutamanya di tengah musim sejuk yang teruk.

Baca Lagi | PM Taliban menyeru negara Islam mengiktiraf kerajaan Afghanistan

“Keadaan kita masih bergantung kepada Amerika. Ia hanya akan menjadi lebih baik jika mereka memutuskan untuk menghentikan sekatan,” kata Mohammad Moktar Nasseri, bekas pegawai polis yang kini menjual sayur-sayuran di pasar Kabul.

Read Previous

Guan Eng menuduh Suruhanjaya Sekuriti melindungi ketua SPRM

Read Next

PM memberitahu semua pihak untuk menerima keputusan SC mengenai saga perdagangan saham Azam Baki

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.