The Malaysia Post

PKR memecat wakil Inanam Kenny Chua kerana ‘pengkhianatan’ Sabah

Kenny Chua

PKR memecat wakil Inanam Kenny Chua kerana ‘pengkhianatan’ Sabah

ADUN Inanam, Kenny Chua telah dipecat dari PKR dengan serta-merta, kata Ketua Lembaga Disiplinnya, Datuk Ahmad Kasim hari ini.

Ahmad berkata, keputusan itu dibuat setelah kepimpinan PKR Sabah mengesahkan Chua adalah antara anggota parlimen negeri yang beralih setia kepada Tan Sri Musa Aman UMNO.

“Kehadirannya di blok yang berusaha menjatuhkan pemerintah negeri Sabah diperhatikan, dan dengan mempertimbangkan sikap PKR bahawa pengkhianatan terhadap amanat rakyat tidak boleh terjadi, dewan telah memutuskan untuk memecat Kenny Chua dari parti itu dengan segera,” Ahmad berkata dalam satu kenyataan.

Chua dikatakan sebagai salah satu daripada 15 penggubal undang-undang yang merancang untuk berpaling tadah kepada puak Musa.

Ketua Menteri Sabah Shafie mengumumkan pembubaran DUN 65 anggota pagi ini, membuka jalan untuk pilihan raya baru di seluruh negeri dalam 60 hari akan datang.

Shafie mengatakan bahawa dia telah mendapat persetujuan daripada Yang Dipertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin. Namun, Musa mendakwa mendapat sokongan majoriti 33 ADUN dan berharap dapat meyakinkan gabenor untuk membatalkan perintah pembubaran dan melantiknya sebagai ketua menteri baru menggantikan Shafie.

Read Previous

PKR menuntut RM10 juta setiap seorang daripada 20 anggota parlimen yang berpaling tadah dari parti

Read Next

UMNO tidak akan bergabung dengan Perikatan Nasional

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here