The Malaysia Post

Permohonan Undi Pos PRN 6 Negeri Dibuka 15 Jun

Permohonan undi pos untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) akan dibuka mulai 15 Jun ini. Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR), Datuk Ikmalrudin Ishak, telah mengumumkan bahawa tarikh jangka hayat sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi beberapa negeri akan berakhir tidak lama lagi.

Proses Permohonan Undi Pos secara Dalam Talian

Bagi memudahkan proses permohonan undi pos, SPR telah menetapkan bahawa permohonan hendaklah dibuat secara dalam talian (online) melalui pautan https://myspr.spr.gov.my.

Permohonan ini terbuka kepada semua kategori, iaitu Kategori 1A (Petugas Pilihan Raya, anggota/pegawai SPR, dan petugas media), Kategori 1B (warganegara Malaysia yang tinggal di luar Negara), dan Kategori 1C (agensi/organisasi).

Baca lagi | Mahkamah Tinggi Membenarkan Bersatu Cabar SPRM Berhubung Pembekuan Akaun Bank, Larangan Perjalanan

Kaedah Permohonan Undi Pos untuk Anggota Polis dan Tentera

Bagaimanapun, bagi anggota polis dan tentera di bawah Kategori 1A, kaedah permohonan undi pos masih dikekalkan secara manual. Mereka perlu menggunakan Borang 1A yang boleh dimuat turun dari portal https://www.spr.gov.my. Setelah mengisi borang tersebut, pemohon perlu menyerahkannya kepada Pegawai Pengurus Bahagian Pilihan Raya pemohon mengundi selepas mendapat perakuan oleh ketua jabatan masing-masing.

Pendaftaran Akaun MySPR dan Tarikh Tutup Permohonan

Ikmalrudin juga menekankan bahawa pemilih yang ingin mengundi secara pos perlu mendaftar atau mempunyai akaun MySPR sebelum membuat permohonan undi pos.

Oleh itu, SPR menggalakkan pemilih untuk mendaftar akaun MySPR lebih awal melalui pautan https://myspr.spr.gov.my supaya mereka dapat membuat permohonan dengan segera apabila tempoh permohonan undi pos dibuka.

Untuk mengelakkan sebarang masalah, Ikmalrudin menyarankan agar pendaftaran akaun MySPR dilakukan lebih awal dan tidak pada saat-saat akhir. Tarikh tutup permohonan undi pos bagi setiap kategori juga telah ditetapkan.

Bagi Kategori 1A, tarikh tutup adalah tiga hari sebelum Hari Penamaan Calon. Bagi Kategori 1B, tarikh tutup adalah tiga hari selepas Mesyuarat Khas, manakala bagi Kategori 1C, tarikh tutup adalah enam hari selepas Mesyuarat Khas.

Baca lagi | Zahid Perlu Pilih DAP Jika Mahu Menang Pilihan Raya – Kata Penganalis

Maklumat Penghantaran Undi Pos kepada PTH Luar Negara

Ikmalrudin juga memaklumkan bahawa bagi penghantaran kertas undi pos kepada Pengundi Tidak Hadir (PTH) Luar Negara, mereka diminta untuk menghubungi SPR bagi memastikan alamat luar negara yang tersimpan dalam rekod SPR adalah betul.

Jika ada perubahan alamat atau pulang ke Malaysia, mereka perlu mengemas kini maklumat tersebut.

PTH Luar Negara boleh menghubungi SPR melalui talian 03-8892 7218 atau menghantar e-mel ke [email protected] sebelum 23 Jun 2023 (Jumaat).

Read Previous

Dakwaan Trump Merupakan ‘hari gelap’ Bagi Amerika Syarikat – Speaker Dewan Rakyat McCarthy

Read Next

Perhimpunan Agung Umno 2023: Lebih Dua Dekad Tidak Bersama, Anwar Ibrahim Masih Ingat Lagu UMNO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.