The Malaysia Post

Mahkamah Tinggi Membenarkan Bersatu Cabar SPRM Berhubung Pembekuan Akaun Bank, Larangan Perjalanan

Mahkamah Tinggi telah memberikan kebenaran kepada parti Bersatu untuk menentang tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang telah membekukan akaun bank mereka serta membuat larangan perjalanan ke atas Presiden parti, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Keputusan ini diumumkan oleh Hakim Ahmad Kamal Md Shahid pada hari Selasa (30 Mei), setelah mendapati bahawa permohonan semakan kehakiman tersebut adalah berasas dan tidak bersifat frivolous dan vexatious.

Terdapat Isu-isu Penting yang Memerlukan Perbahasan

Hakim juga menyatakan bahawa pihak pemohon telah melepasi ambang batas untuk memulakan prosiding semakan kehakiman tersebut.

Terdapat isu-isu penting yang memerlukan perbahasan lebih lanjut mengenai perintah pembekuan akaun bank dan larangan perjalanan yang dipersoalkan.

Oleh itu, mahkamah membenarkan permohonan kebenaran ini. Namun, hakim menolak permohonan perintah atau bantuan sementara yang dimohon oleh pemohon, iaitu Muhyiddin dan Datuk Capt (R) Muhammad Suhaimi Yahya.

Pemohon memohon perintah mahkamah sementara untuk mengeluarkan RM1 juta dari akaun yang dibekukan bagi tujuan operasi dan aktiviti politik Bersatu. Mereka juga memohon pelepasan RM6 juta untuk aktiviti kempen dalam pilihan raya negeri yang akan datang.

Baca lagi | Bersatu Tentang Acara ‘Thai Hot Guy’

Mahkamah Tidak Mempunyai Kuasa ke Atas Perintah Larangan dan Pembekuan

Hakim berpendapat bahawa mahkamah tidak mempunyai kuasa untuk memberikan perintah atau bantuan sementara tersebut pada peringkat kebenaran ini. Isu-isu ketidakadilan yang dinyatakan oleh pemohon hanya akan ditentukan pada peringkat substantif.

Selain itu, pembebasan wang yang berkaitan dengan kesalahan pengubahan wang tidak dapat dibenarkan kerana bertentangan dengan tujuan perintah pembekuan akaun bank yang adalah untuk menjaga aset yang disyaki terlibat dalam aktiviti jenayah.

Mahkamah telah menetapkan 21 Jun sebagai tarikh pengurusan kes dalam saman.

Pada 8 Mac, Muhyiddin dan Muhammad Suhaimi telah mengemukakan permohonan untuk memulakan semakan kehakiman terhadap perintah pembekuan akaun bank Bersatu dan larangan perjalanan Muhyiddin.

Baca lagi | Rafizi Ramli Nafi PKR Tawar PAS Untuk Sertai Kerajaan Perpaduan

Beberapa Individu Dinamakan Sebagai Responden

Mereka menamakan beberapa individu dan agensi termasuk Ketua Pesuruhjaya SPRM, Pengarah Bahagian Penyiasatan SPRM, Pengarah Bahagian Pencegahan Pengubahan Wang SPRM, Ketua Pengarah Imigresen ketika itu, 13 pegawai SPRM, serta SPRM, Jabatan Imigresen, dan kerajaan sebagai responden dalam kes ini.

Pemohon, Muhyiddin dan Muhammad Suhaimi, berpendapat bahawa perintah pembekuan dan larangan perjalanan tersebut adalah salah, batal, dan tidak sah disebabkan oleh pelbagai sebab termasuk ketidakperlembagaan, ketidakperundangan, ketidakpatutan prosedur, ketidakwarasan, niat jahat, penyalahgunaan proses, dan penyalahgunaan kuasa oleh SPRM dan pegawainya.

Dengan kebenaran yang diberikan oleh Mahkamah Tinggi, Bersatu berjaya untuk melibatkan institusi kehakiman dalam menyelesaikan isu pembekuan akaun bank dan larangan perjalanan yang mereka hadapi.

Keputusan pada peringkat kebenaran ini memberikan harapan kepada Bersatu untuk mendapatkan keadilan dalam prosiding semakan kehakiman yang akan datang.

Read Previous

Keputusan NBA Terkini 2022/2023: Miami Heat Mara Ke Pusingan Akhir Selepas Tewaskan Boston Celtics

Read Next

Apa Itu ChatGPT Dan Cara Untuk Gunakannya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.