The Malaysia Post

Perlawanan Sengit Antarabangsa di China Masters – Lee Zii Jia vs. Ng Tze Yong

Pada 21 November hingga 16 November, pertandingan badminton China Masters akan mengukuhkan kedudukan pemain-pemain terbaik dunia di Shenzhen. Antara pertembungan paling diantisipasi adalah antara pemain badminton negara kita, Lee Zii Jia, dan Ng Tze Yong dalam kategori pemain lelaki tunggal.

Pertemuan Mengejutkan Antara Lee Zii Jia dan Ng Tze Yong

Lee Zii Jia dan Ng Tze Yong, yang kini merupakan pemain lelaki tunggal No. 1 dan No. 2 Malaysia, akan bertembung dalam saingan antarabangsa untuk kali ketiga. Zii Jia, yang berada di peringkat ke-11 dunia, memegang keunggulan dalam rekod pertemuan mereka dengan mengalahkan Tze Yong yang berada di peringkat ke-15 dunia dalam kedua-dua pertemuan sebelum ini.

Baca lagi | Lee Zii Jia dan Ng Tze Yong Buka Langkah Pertama di Terbuka Artik 2023

Sejarah Pertemuan Mereka

Pertemuan terbaru kedua-dua pemain berlaku dalam final Arctic Open bulan lalu di mana Zii Jia memenangi perlawanan dengan skor 21-14, 21-15, dan menggondol gelaran juara pertamanya dalam tahun ini. Namun, Zii Jia menghadapi saingan sengit ketika berentap dengan Tze Yong dalam separuh akhir Australian Open pada bulan Ogos. Beliau berjaya mengatasi ketidakpastian untuk menewaskan Tze Yong dengan skor 17-21, 26-24, 21-19 dalam satu perlawanan yang memukau.

Pemenang pertandingan kali ini akan berhadapan dengan Juara French Open dari Indonesia, Jonatan Christie, atau wakil tempatan, Lu Guangzu dalam saingan pusingan kedua.

Kejohanan ini adalah peluang terakhir bagi Zii Jia dan Tze Yong untuk berentap demi tempat dalam acara akhir tahun yang paling prestijus, World Tour Finals.

Hanya lapan pemain terbaik dalam ranking World Tour akan mendapat peluang ke Kejohanan Akhir Tahun ini, yang dijadualkan pada 13-17 Disember di Hangzhou.

Tze Yong kini menduduki tempat ke-8 dalam ranking World Tour sementara Zii Jia berada di tempat ke-11. Walau bagaimanapun, Tze Yong masih belum pasti tempatnya dalam World Tour Finals kerana Kunlavut Vitidsarn dari Thailand, yang kini berada di tempat kesembilan, telah dijemput secara automatik selepas memenangi gelaran dunia pada bulan Ogos. Tze Yong perlu mengatasi Viktor Axelsen, juara olimpik Denmark yang berada di tempat ketujuh, untuk berpeluang melayakkan diri.

Sebelum ke China Masters, kedua-dua pemain ini akan turut bersaing dalam Japan Masters yang berlangsung dari 14 hingga 19 November. Ini adalah kesempatan terakhir bagi mereka untuk memperbaiki kedudukan dalam ranking World Tour dan bersaing di World Tour Finals. Semua mata yang diperoleh dalam kejohanan ini akan menjadi penentu keputusan akhir, dan para peminat badminton Malaysia berharap agar Lee Zii Jia dan Ng Tze Yong akan menunjukkan prestasi terbaik mereka dalam saingan ini.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Al Pacino Wajib Bayar RM139,000 Sebulan untuk Sokong Anak Barunya

Read Next

Ahli Parlimen Jeli Sokong Kerajaan Anwar Ibrahim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.