The Malaysia Post

Perikatan Nasional Akan Tadbir Negara Jika Menang Enam Negeri Dalam PRN – Kata Shahidan kepada Anthony Loke

KUALA LUMPUR, 7 Ogos 2023: Datuk Seri Shahidan Kassim, Ahli Parlimen Arau, dilaporkan telah menyatakan bahawa kemenangan besar bagi Perikatan Nasional (PN) dalam pilihan raya negeri akan membawa kepada pengambilalihan kerajaan persekutuan pada akhirnya.

Beliau yang merupakan pemimpin Umno yang kini menyertai PAS telah dikutip oleh Astro Awani berkata bahawa kemenangan di semua enam negeri akan membuktikan bahawa pengundi menolak kerajaan persekutuan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN), dan dengan itu, membantah kenyataan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, yang mengatakan bahawa ia tidak akan memberi kesan kepada Putrajaya.

Kemenangan dalam Enam Negeri Menunjukkan Penolakan Terhadap Kerajaan Persekutuan

“Dengan izin Allah, PN akan memenangi semua enam negeri dan jika Loke berpendapat bahawa ini tidak akan mengubah Putrajaya, sabar sahaja.

“Kesabaran adalah satu kebajikan. Tunggu sahaja, setelah kami menang dalam enam negeri ini, ingatlah perkara ini pada bulan Ogos ini, selamat tinggal,” katanya seperti yang dilaporkan kepada wartawan selepas berkempen di Kuala Terengganu.

Bagaimanapun, Shahidan, yang pernah menjadi Menteri Besar Perlis, menafikan bahawa terdapat usaha untuk menjatuhkan kerajaan, hanya bahawa kemenangan besar adalah suatu referendum dari rakyat yang menunjukkan bahawa mereka tidak mahu PH-BN.

Baca lagi | Peja Nafi ‘Jual Kerusi’ dalam Pemilihan Calon PN Negeri Sembilan

Penentuan Kerajaan Persekutuan Bergantung kepada Ahli Parlimen

“Ahli Parlimen yang menentukan siapa yang membentuk kerajaan persekutuan. Jadi, Ahli Parlimen perlu menilai sendiri. Jika enam negeri menolak PH, maka apa yang mereka tunggu? Itulah persoalannya,” katanya.

Beliau memberi respons kepada Loke, yang juga Setiausaha Agung DAP, yang mengatakan bahawa pilihan raya negeri tidak akan mempengaruhi kedudukan kerajaan persekutuan.

Minggu lalu, Loke mendakwa PN membuat kenyataan yang tidak bertanggungjawab dan mengatakan bahawa ini adalah bukti bahawa pembangkang persekutuan telah kehabisan idea politik dan kini menggunakan taktik untuk mengelirukan pengundi.

Gabungan Perikatan Nasional

Di bawah kepimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, Perikatan Nasional dibentuk sebagai usaha untuk membentuk kerajaan baru dengan menyertai parti-parti lain

Gabungan parti-parti ini termasuklah Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Barisan Nasional (BN), PAS, dan beberapa wakil bebas.

Perikatan Nasional telah menjadi subjek kontroversi dan perbincangan di Malaysia, dengan pandangan berbeza daripada pihak-pihak yang menyokong dan menentangnya. Sejak pembentukannya, terdapat perubahan dalam lanskap politik Malaysia, dengan isu-isu seperti ekonomi, pendidikan, dan kesihatan terus menjadi fokus perbincangan di negara tersebut.

Read Previous

Pengarah Terkenal Aziz M. Osman Bercerai dengan Puteri Lily Lokman

Read Next

Orang Asli Indonesia Tuntut Hak Tanah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.