The Malaysia Post

Pengubahan wang haram Ahmad Maslan, kes penyataan palsu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi

Datuk Seri Ahmad Maslan

Credits: thestar

Anggota Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan, yang didakwa kerana gagal mengisytiharkan RM2 juta yang diterima daripada Datuk Seri Najib Tun Razak kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan memberikan kenyataan palsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), akan perbicaraannya didengar di Mahkamah Tinggi di sini.

Ini menyusuli keputusan Hakim Collin Lawrence Sequerah hari ini yang membenarkan permohonan Ahmad agar kesnya dipindahkan dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi.

Peguam Ahmad, Hamidi Mohd Noh ketika dihubungi hari ini melalui aplikasi WhatsApp, mengatakan keputusan itu dibuat kerana terdapat masalah undang-undang serius yang timbul, terutama dalam tuduhan yang dihadapi oleh pelanggannya di bawah Seksyen 32, Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Akta Aktiviti Tidak Sah 2001.

“Selain itu, ada dua kes serupa yang lain termasuk kes Tan Sri Shahrir Ab Samad (mantan ketua Felda) yang juga dipindahkan ke Mahkamah Tinggi,” katanya, sambil menambah bahawa permohonan untuk memindahkan kes itu diajukan pada 28 Jun.

Sementara itu, timbalan pendakwa raya Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar mengatakan bahawa pihak pendakwaan tidak keberatan untuk kes tersebut dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

“Pihak pendakwaan akan menghadirkan 10 atau 11 saksi untuk memberi keterangan pada perbicaraan,” katanya.

Sebelumnya, kes itu ditetapkan untuk diadili di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Suzana Hussain mulai 5 Julai.

Mengenai tuduhan pengubahan wang haram, Ahmad didakwa telah melanggar Seksyen 113 (1) (a) Akta Cukai Pendapatan 1967 dengan tidak menyatakan pendapatan sebenar pada RM2 juta yang diterimanya dari bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Borang Penyata Cukai Pendapatan untuk Tahun Taksiran 2013.

Dia didakwa telah menerima wang tersebut, yang dipercayai hasil kegiatan haram, melalui cek dari AmIslamic Bank Berhad bertarikh 27 November 2013 yang secara peribadi dia ganti pada hari yang sama.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di LHDN, Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim, pada 30 April 2014.

Tuduhan itu, yang dibentuk di bawah Seksyen 4 (1) (a) Akta Anti Pencucian Wang, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Akta Kegiatan Tidak Sah 2001, memperuntukkan denda maksimum RM5 juta, atau penjara maksimum lima tahun, atau kedua-duanya , jika didapati bersalah.

Yang lain adalah kerana memberikan kenyataan palsu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ketika disoal siasat oleh pegawai penyiasat SPRM, Ketua Penolong Kanan Superintendan Mohd Zairi Zainal, mengenai isu tersebut di ruang sidang media, Bangunan Parlimen, Jalan Parlimen di sini, antara jam 2.45 petang dan 3.30 petang pada 4 Julai 2019.

Baca Lagi | Top Glove mengesahkan menutup kilang Klang buat sementara waktu

Tuduhan itu, yang dibentuk di bawah Seksyen 32 (8) c) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Akta Kegiatan Tidak Sah 2001, memperuntukkan denda maksimum RM3 juta, atau penjara maksimum lima tahun, atau kedua-duanya jika didapati bersalah.

Read Previous

LeBron ‘sangat gementar’ dengan sekuel Space Jam

Read Next

Peguam Rosmah mempersoalkan kesahihan surat AG mengenai pelantikan Sri Ram sebagai DPP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here