The Malaysia Post

Pengakuan Joseph Schooling terhadap ganja menggunakan ‘kemunduran’ untuk memerangi dadah Singapura, kata menteri undang-undang

Pengakuan oleh juara Olimpik Joseph Schooling bahawa dia telah menggunakan ganja adalah satu kemunduran dalam perjuangan Singapura menentang dadah. Bagaimanapun, pihak berkuasa perlu meneruskan usaha mereka, terutamanya memandangkan negara itu “berenang melawan arus” apabila melibatkan sikap antarabangsa terhadap dadah, kata Encik K Shanmugam pada Khamis (1 Sept).

Menteri Undang-undang dan Hal Ehwal Dalam Negeri ditanya pada temu bual depan pintu dengan wartawan mengenai potensi implikasi kes itu terhadap perjuangan Singapura menentang dadah, memandangkan Schooling adalah contoh teladan bagi ramai atlet muda.

Beliau berkata: “Akan ada halangan, apabila orang yang berprofil tinggi dilihat mengambil dadah. Kami hanya perlu menanganinya dan teruskan.

“Saya fikir orang ramai juga akan melihat bahawa tidak kira siapa anda, perkara itu diketahui umum dan anda menghadapi akibatnya.”

Beliau menambah bahawa orang ramai juga akan “menyedari bahawa Singapura berbeza” dalam pendekatannya terhadap dadah, dan bahawa ia “sangat membantu” bahawa Schooling, serta rakan perenang kebangsaan Amanda Lim, yang telah mengaku menggunakan dadah sebelum ini dan pernah didapati memiliki peralatan dadah, kedua-duanya telah memohon maaf.

Menjawab soalan lain sama ada Kerajaan bercadang untuk meningkatkan pendidikan antidadah memandangkan perubahan sikap antarabangsa terhadap dadah rekreasi, Encik Shanmugam berkata bahawa tugas itu menjadi lebih sukar kerana ubat-ubatan ini lebih mudah didapati di rantau ini.

Pada bulan Jun, penanaman ganja dan penggunaannya dalam makanan dan minuman telah disahkan di Thailand.

“Kami hanya perlu menangani cabaran itu,” kata Encik Shanmugam.

“Pendidikan pencegahan dadah adalah sesuatu yang kami fokuskan baik di sekolah mahupun di luar…. Ia adalah banyak usaha dan ia kerana semua usaha yang anda lihat Singapura, kami secara relatifnya bebas dadah, dan jalanan kami banyak lebih selamat berbanding kebanyakan tempat di dunia.

“Dan kita hanya perlu meneruskan. Ia seperti berenang melawan arus, memandangkan apa yang berlaku di rantau ini.”

Read Previous

PAS akan bincang rancangan menggunakan logo sendiri semasa PRU15 pada mesyuarat majlis tertinggi Perikatan, kata Muhammad Sanusi

Read Next

Muzik India Malaysia lakonan Yogi B, Natchatra, Brahma Kashmir Stone dan Lockup dengan Mista G untuk berkongsi pentas untuk konsert Johor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.