The Malaysia Post

Pejuang untuk bertanding 42 kerusi di Johor, menamakan Dr Mahathir sebagai ‘wajah’ kempen

Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) malam tadi berkata parti itu akan menggunakan imej Tun Dr Mahathir Mohamad pada poster dan bahan kempennya untuk pilihan raya negeri Johor akan datang.

Presidennya Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata Dr Mahathir, sebagai bekas perdana menteri negara, sangat disenangi oleh ramai rakyat Johor.

Beliau berkata beliau percaya bahawa menggunakan imej pengerusi Pejuang berusia 96 tahun pada poster sebagai sebahagian daripada kempen parti tidak akan melanggar mana-mana undang-undang.

“Tun (Dr Mahathir) tidak akan bertanding dalam pilihan raya negeri Johor, tetapi saya yakin Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan membenarkan imejnya digunakan pada poster semasa tempoh berkempen kerana beliau adalah ketua parti,” kata Mukhriz. semasa pelancaran jentera pilihan raya Pejuang di Taman Universiti di sini malam tadi.

Mengenai calon menteri besar Pejuang sekiranya memenangi pilihan raya negeri, Mukhriz berkata tiada sesiapa dalam fikiran buat masa ini.

“Tidak ada gunanya menamakan calon menteri besar jika orang itu tidak boleh menang. Kami tidak mahu mengulangi kesilapan pihak lain.

“Setakat ini belum ada calon menteri besar. Kami mahu fokus kepada semua kemenangan calon kami,” katanya.

Mukhriz, yang juga Ahli Parlimen Jerlun, berkata Pejuang akan bertanding sendiri dan tidak akan menjadi sebahagian daripada khemah besar Pembangkang.

Beliau berkata Pejuang akan bertanding di 42 daripada 56 kerusi DUN pada pilihan raya akan datang.

“Saya tidak yakin dengan konsep khemah besar yang datang daripada kumpulan politik yang telah pun membuat pakatan dengan kerajaan sedia ada berdasarkan memorandum persefahaman (MoU).

“Kita tidak boleh dilihat bersama dengan kerajaan sekarang. Saya telah menyatakan sebelum ini berkali-kali, di mana ada kleptokrat, kita tidak akan berada di sana.

“Atas sebab itu, adalah lebih baik Pejuang bertanding sendiri,” kata Mukhriz.

Baca Lagi | Pejuang untuk bertanding 42 kerusi di Johor, menamakan Dr Mahathir sebagai ‘wajah’ kempen

Selain Pejuang, Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN), Pakatan Harapan (PH) dan Malaysian United Democratic Alliance (Muda), parti politik lain yang menyatakan hasrat untuk bertanding dalam pilihan raya negeri ialah Parti Warisan (Warisan). ), Parti Bangsa Malaysia (PBM) dan Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra).

SPR menetapkan 12 Mac sebagai hari pengundian bagi pilihan raya negeri Johor. Hari penamaan calon ditetapkan pada 26 Februari, dengan pengundian awal pada 8 Mac.

Read Previous

Perikatan berikrar akan melakukan segala-galanya untuk memenangi Johor pada 12 Mac

Read Next

Zii Jia berazam untuk berlatih di Dubai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.