The Malaysia Post

Pejabat MB Perak Menafikan Memaksa Pindah Petani Tambun

Pada 27 Oktober, Pejabat MB Perak telah menafikan dakwaan bahawa pihak mereka telah memaksa kumpulan petani di Tambun untuk pindah. Dakwaan pemindahan paksa kumpulan petani di Kanthan, Tambun, adalah tidak benar kerana proses pemindahan dilakukan mengikut undang-undang.

Tapak Alternatif Telah Disediakan Sebagai Zon Pertanian


Pejabat Menteri Besar Perak, dalam satu kenyataan, mengatakan bahawa untuk menyelesaikan isu ini, yang berlangsung lebih dari 11 tahun, kerajaan negeri, melalui Perbadanan Pembangunan Negeri Perak (PKNPk), telah menyediakan tapak alternatif di Changkat Kinding, yang telah dimuktamadkan sebagai zon pertanian.

“Kerajaan negeri sentiasa komited untuk mengambil pendekatan berhati-hati dalam menyelesaikan isu tuntutan oleh kumpulan penduduk ladang yang menjalankan aktiviti pertanian haram di tapak PKNPk Silver Valley Technology Park (SVTP).

“Untuk membolehkan proses pemindahan dilakukan dengan teratur, kerajaan negeri telah melabur lebih daripada RM700,000 untuk menyediakan infrastruktur, pembinaan tanah pertanian, dan kemudahan bekalan air di tapak alternatif,” kata kenyataan itu.

Baca lagi | 10 Tempat Bersejarah Untuk Dilawati di Perak


Sebilangan Kecil Sahaja yang Menerima Tawaran

Menurut kenyataan tersebut, satu lawatan ke tapak di Changkat Kinding telah diadakan pada Mei 2021 dengan petani yang terlibat, tetapi hanya beberapa dari mereka yang menerima tawaran tersebut.

“Ia sangat penting bagi PKNPk sebagai pendorong ekonomi utama Perak untuk merealisasikan projek SVTP berimpak tinggi untuk menyiapkan pelan pemajuannya yang dijangka akan menyediakan ribuan peluang pekerjaan untuk rakyat, selain mencipta peluang perniagaan baru.

“Walaupun begitu, sebagai kerajaan yang bertanggungjawab dan memahami cabaran yang dihadapi oleh petani yang berkenaan, kerajaan negeri, melalui PKNPk, sentiasa terbuka untuk rundingan supaya penyelesaian melalui penyediaan tapak alternatif di Changkat Kinding dapat direalisasikan,” katanya.

Pejabat Menteri Besar berkata isu ini boleh diselesaikan secara baik dengan semua pihak mengambil tanggungjawab dan menghormati prinsip-prinsip dan keutamaan undang-undang.

Kerajaan negeri, katanya, sentiasa menghargai peranan petani dalam memastikan ketersediaan sumber makanan sentiasa diberi keutamaan.

Pelan Tindakan Keselamatan Makanan

Sebenarnya, Perak adalah negeri pertama yang melancarkan Pelan Tindakan Keselamatan Makanan dalam usaha menjadikan negeri itu sebagai pusat pengeluaran makanan kebangsaan.

Katanya keselamatan makanan adalah salah satu daripada enam agenda dalam pelan Perak Sejahtera 2030 yang menggariskan pelbagai inisiatif untuk memberdayakan industri berasaskan pertanian, termasuk penubuhan Akademi Keselamatan Makanan dan pembinaan pusat industri halal.

Individu Ditahan Kerana Menghalang Tugas Pemindahan

Dua hari yang lalu, laporan menyebut bahawa polis telah menahan empat individu, termasuk pengerusi Parti Sosialis Malaysia (PSM) Dr. Michael Jeyakumar, semasa proses pemindahan ladang di Kanthan, Tambun.

Tiga yang lain yang ditangkap ialah ahli jawatankuasa PSM R. Karthiges, ahli PSM Belia Perak P. Kesavan, dan seorang petani yang dikenali sebagai Ho Pon Tien.Mereka ditangkap kerana menghalang penjawat awam daripada menjalankan tugas mereka.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

DAP Menegur Pemimpin Sabah Berhubung Anugerah Datuk

Read Next

Bella Hadid dan Keluarga Terima Ratusan Ugutan Bunuh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.