The Malaysia Post

Pegawai kanan SPRM mendakwa dibicarakan kerana menyalahgunakan wang tunai RM25 juta

Seorang pegawai kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini didakwa menyeleweng kira-kira RM25 juta (AS$ 6.94 juta) wang tunai yang telah disita untuk siasatan.

Penguatkuasa kanan, Shahrum Nizam Baharuddin, 41, didakwa melakukan kesalahan itu di dalam bilik milik ketua Bahagian Gerakan Khas suruhanjaya itu yang terletak di Aras 14, Blok C ibu pejabat SPRM di Putrajaya.

Atas kesalahan itu, Shahrum Nizam dikenakan satu pertuduhan pecah amanah mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan.

Mengikut kertas pertuduhan, Shahrum Nizam atas kapasitinya sebagai pegawai awam, telah diamanahkan memiliki RM25 juta itu antara 17 Disember 2018 dan 9 April 2019.

Wang tunai itu sebelum ini dirampas sebagai sebahagian daripada siasatan agensi itu terhadap bekas ketua pengarah Pertubuhan Perisikan Luar Malaysia (MEIO), Datuk Hasanah Abdul Hamid yang pada 2018 didakwa melakukan pecah amanah jenayah membabitkan AS$12.1 juta.

Pertuduhan tunggal itu didakwa mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara antara dua hingga 20 tahun, sebat dan kemungkinan denda jika sabit kesalahan.

Tertuduh membuat pengakuan di hadapan hakim Mahkamah Sesyen Suzana Husin.

Peguam K. Ponnusamy yang mewakili Shahrum Nizam menggesa mahkamah menggunakan budi bicara membenarkan tertuduh diikat jamin atas alasan dia menghidap barah hidung dan menghidap cakera tergelincir.

Pihak pendakwaan menegaskan bahawa pertuduhan itu tidak boleh diikat jamin, sambil menambah bahawa kes itu telah mendapat liputan meluas media.

Tetapi Ponnusamy berhujah bahawa “liputan media yang meluas” tidak seharusnya menjadi alasan untuk membantah jaminan.

Mahkamah juga enggan memberikan jaminan dan menetapkan 18 Februari untuk sebutan semula kes.

Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin memberitahu mahkamah pihak pendakwaan akan memfailkan beberapa pertuduhan pengubahan wang haram terhadap Shahrum Nizam minggu ini.

Menurut pihak pendakwaan, Shahrum Nizam kini sedang menjalani tahanan dua tahun atas kesalahan berkaitan dadah di bawah Akta Dadah Berbahaya (Langkah-Langkah Pencegahan Khas) di Penjara Simpang Renggam.

Baca Lagi | Pegawai kanan SPRM mendakwa dibicarakan kerana menyalahgunakan wang tunai RM25 juta

Tahun lepas, Mahkamah Tinggi membenarkan pembebasan tidak berjumlah pembebasan terhadap Hasanah dalam perbicaraan pecah amanah jenayahnya melibatkan dana RM50.4 juta.

Read Previous

Najib, Zahid tidak mementingkan rakyat Malaysia, tetapi kepentingan mereka sendiri

Read Next

Harimau Panjang aka ‘Long Tiger’ direman di Penjara Sg Udang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.