The Malaysia Post

Harimau Panjang aka ‘Long Tiger’ direman di Penjara Sg Udang

Long Tiger

Credits: data.image

Lelaki etnik Rohingya dikenali sebagai “Harimau Panjang” yang melarikan diri daripada tahanan pada 15 Disember tahun lalu sebelum ditangkap semula 13 hari kemudian, kini sedang menjalani reman dan kuarantin di Penjara Sungai Udang di Melaka, dari 5 hingga 18 Januari.

Pemangku Ketua Polis Johor, Datuk Khaw Kok Chin berkata, Long Tiger, yang nama sebenarnya Abdul Hamim Ab Hamid, 32, ditahan reman untuk siasatan mengikut Seksyen 388 Kanun Keseksaan kerana memeras ugut.

Beliau berkata, individu itu sebelum ini direman di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tangkak dari 29 Disember hingga 3 Januari lalu, mengikut Seksyen 224 Kanun Keseksaan.

“Reman penjara ini adalah berkaitan kes lama di bawah Seksyen 388 Kanun Keseksaan, apabila kita mendapat kertas pertuduhan (kes di bawah) Seksyen 224 Kanun Keseksaan, barulah kita akan membawanya keluar dan mendakwanya,” katanya semasa sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Johor di sini hari ini.

Beliau berkata Long Tiger terpaksa menjalani kuarantin selama 14 hari, yang merupakan sebahagian daripada prosedur operasi standard (SOP) sebelum memasuki penjara.

Sementara itu, beliau berkata lapan individu iaitu seorang wanita dan tujuh lelaki tempatan berusia 30-an hingga 40-an yang turut ditahan kerana disyaki bersekongkol dengan Long Tiger telah dibebaskan dengan jaminan polis.

Pada 15 Disember lalu, Abdul Hamim dipercayai melarikan diri melalui pintu pagar utama mahkamah pada 11.55 pagi sebelum kes terhadapnya mengikut Seksyen 388 Kanun Keseksaan (peras ugut) dijadualkan bermula.

Abdul Hamim, pada masa sama, turut menghadapi dua perbicaraan bagi pertuduhan mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan (mengugut dan memenjarakan bekas pekerjanya) dan di bawah Seksyen 376 (rogol).

Sementara itu, mengulas keadaan banjir di Johor, Khaw berkata setakat ini polis tidak menerima sebarang laporan mengenai kecurian, kematian, atau kehilangan individu berikutan bencana itu.

“Setakat ini belum ada laporan, dan kami juga telah menghantar anggota untuk melindungi pusat pemindahan. Rondaan itu bukan sahaja untuk pematuhan SOP Covid-19, malah tumpuan juga diberikan kepada pusat pemindahan dan rumah terjejas banjir yang ditinggalkan, supaya kediaman mangsa banjir kekal selamat,” katanya.

Khaw menambah, setakat ini, tiada ibu pejabat atau balai polis daerah di negeri ini terjejas akibat banjir, manakala hanya Galeri Kecemasan Bukit Kepong di Muar terjejas selepas dinaiki air setinggi kira-kira enam inci.

Baca Lagi | Harimau Panjang aka ‘Long Tiger’ direman di Penjara Sg Udang

Sebanyak 3,985 mangsa banjir direkodkan di Johor setakat 4 petang ini, dengan 61 pusat pemindahan masih beroperasi membabitkan lima daerah iaitu Segamat dengan jumlah mangsa tertinggi iaitu 2,460; Tangkak (739); Muar (714); Batu Pahat (53); dan Mersing (19).

Read Previous

Pegawai kanan SPRM mendakwa dibicarakan kerana menyalahgunakan wang tunai RM25 juta

Read Next

Bukit Aman: Sindiket penipuan Macau ‘Macau Scam’ kembali lagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here