The Malaysia Post

PAS dan Perikatan Nasional Bersedia untuk Membentuk Kerajaan yang Lebih Baik

SHAH ALAM, 20 Oktober 2023 – Muktamar PAS kali ke-69, yang telah berlangsung di IDCC, Shah Alam, Selangor pada hari ini, telah menjadi platform penting bagi Setiausaha Agung PAS, Dato’ Seri Takiyuddin Hassan, untuk menyuarakan keperluan kerjasama yang lebih kukuh antara PAS dan PERIKATAN NASIONAL (PN) dengan matlamat untuk membentuk kerajaan yang lebih kompeten dan berwibawa.

Kepemimpinan yang Kukuh dan Berwibawa

Dalam ucapan alu-aluannya, Takiyuddin Hassan dengan tegas menyatakan ketidakpuasan terhadap kepemimpinan kerajaan gabungan Pakatan Harapan-Barisan Nasional (PH-BN). Menurutnya, kerajaan PH-BN gagal untuk menangani isu-isu yang memberi kesan kepada masyarakat dan negara. Beliau menyifatkan mereka sebagai “kerajaan gagal” yang tidak dapat memenuhi janji-janji mereka.

Kepemimpinan yang lebih jelas, kukuh, kompeten, dan berwibawa adalah keperluan mutlak yang harus dimiliki oleh PAS dan PN jika mereka ingin mengambil alih Kerajaan Pusat. Ini adalah panggilan untuk melaksanakan tindakan yang sepadan dengan kata-kata, sebagai contoh sebenar yang membawa faedah kepada rakyat dan negara.

Hidup Bermaruah: Hak Asasi Insani

Takiyuddin Hassan juga menekankan hak asasi insani rakyat. Baginya, rakyat berhak menikmati hidup bermaruah yang merupakan hak insani asas mereka. Ini adalah sebahagian daripada visi yang lebih berorientasikan rakyat yang diperlukan dalam pentadbiran kerajaan.

Beliau mengecam pendekatan PH-BN yang lebih cenderung kepada “keistimewaan” yang diberikan mengikut selera dan kehendak pemimpin.

Baca lagi | Kit Siang Menyokong Tawaran Anwar untuk PAS Sertai Kerajaan Persekutuan

Solidariti dengan Rakyat Palestin

Tidak hanya memberikan penekanan kepada isu dalam negara, Takiyuddin Hassan juga menyentuh isu kemanusiaan di peringkat global, khususnya di Palestin. Dia mengingatkan semua bahawa rakyat Palestin masih berdepan dengan konflik yang berterusan dan zalim di abad ini.

Beliau menghubungkan kezaliman, pembunuhan, dan penjajahan di Palestin dengan warisan buruk era kolonialisme Barat di negara-negara yang pernah dijajah. PAS dengan tegas menyuarakan sokongan kepada rakyat Palestin dan mengutuk dengan keras tindakan jenayah zalim rejim Zionis Israel.

Kejayaan PAS dan PN

Takiyuddin Hassan turut mengambil kesempatan untuk mengucapkan tahniah kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin, Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, serta kepimpinan PN atas kejayaan mereka. Baginya, kejayaan ini juga melambangkan pencapaian yang bermakna kepada Presiden PAS sempena ulang tahunnya yang ke-76.

Dalam suasana politik yang semakin mencabar, Takiyuddin Hassan dan PAS dengan jelas menyuarakan keperluan untuk bersatu dan berusaha menuju kepada kerajaan yang lebih kompeten dan berwibawa. Isu-isu yang berkaitan dengan kepemimpinan yang kukuh, hak asasi insani, serta solidariti global tetap menjadi titik fokus utama PAS dan PN. Dengan perpaduan dan hasrat untuk membawa perubahan yang positif, PAS dan PN mungkin akan menjadi pemain utama dalam landskap politik Malaysia.

Read Previous

7 Idea Perniagaan Yang Boleh Anda Mulakan hari ini dengan RM5000 (edisi 2023)

Read Next

Bantuan e-Wallet RM100 Mula Kredit pada Disember 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.