The Malaysia Post

Pakatan akan menyambut baik semula Parti Bersatu di Johor – AMANAH

Timbalan Presiden AMANAH Datuk Seri Salahuddin Ayub hari ini mengatakan bahawa Pakatan Harapan (PH) akan mengalu-alukan kembali Parti Rakyat Johor (PBB) ke dalam gabungan itu kerana parti itu kini terlibat dengan ketegangan dengan negeri Umno.

Dia mengatakan bahawa jalan kebenaran dan martabat tidak terlalu jauh dari Bersatu yang meninggalkan sekutu Pakatan Harapan (PH) untuk bekerjasama dengan PAS dan Umno dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN).

“Kepimpinan PH kami bersedia menyambut anda semua kembali ke keluarga besarnya,” kata Salahuddin dalam satu kenyataan malam tadi.

Salahuddin mengatakan ini sebagai tindak balas terhadap ketegangan antara Umno dan Bersatu di Johor baru-baru ini, yang dikaitkan dengan ketidakpuasan atas pelantikan politik di agensi kerajaan dan juga syarikat berkaitan kerajaan negeri.

Beberapa pemimpin Johor Bersatu secara terang-terangan mengkritik Umno berhubung isu pelantikan politik di negeri itu yang mereka dakwa tidak adil.

Salahuddin, yang merupakan anggota parlimen Pulai, juga mengingatkan Bersatu bahawa PH yang memenangi mandat dari rakyat pada pilihan raya umum lalu.

Dia mengingatkan Bersatu bahawa perkahwinan PN dengan senang hati masih merupakan perjanjian rapuh dan menambah bahawa pemimpin Umno Johor gagal memperlakukan mereka sebagai setara.

“Saya percaya bahawa pengalaman bersama kami dalam membangun pemerintahan PH jauh lebih mulia dan harmoni daripada apa yang anda dan orang-orang dalam kerajaan PN alami, dengan prasangka dan perselisihan.

Read Previous

Pasangan dari Selangor memilih untuk berkahwin melalui Skype

Read Next

Mesyuarat Parlimen Satu Hari Tetap Akan Diadakan di tengah Penyesuaian COVID-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.