The Malaysia Post

Pakar bedah Malaysia hanya wanita yang diberi penghormatan dengan persekutuan American College of Surgeons yang berprestij

American College of Surgeons (ACS) adalah organisasi pakar bedah terbesar di dunia, dengan lebih 82,000 ahli di seluruh dunia.

Menjadi sebahagian daripada organisasi – atau “Fellow” seperti yang mereka sebut – bukanlah pencapaian yang mudah. Kerana standard tinggi yang dipegang oleh ACS dalam proses pemeriksaan keahlian mereka, hanya sembilan Fellowship diberikan kepada pakar bedah terkemuka tahun ini – dan salah satunya adalah dari Malaysia, Profesor Universiti Malaya Dr April Camilla Roslani.

“Sungguh tidak dijangka tetapi juga suatu kehormatan bagi saya kerana diberikan penghargaan ini. Ini bukan sesuatu yang boleh kita minta kerana pencalonan dibuat oleh rakan yang ada, jadi saya sama sekali tidak menyedari bahawa saya juga sedang dipertimbangkan, ”kata Dr April dalam wawancara dengan Malay Mail.

“Ini anugerah yang sangat lama dan mapan berdasarkan sepenuhnya pada prestasi. Tidak ada kewajiban bagi kolej untuk memberikan penghargaan setiap tahun. “

Read Previous

Ahli Parlimen Baram menafikan menyokong Anwar menjadi PM seterusnya

Read Next

Bekalan air Lembah Klang akan dipulihkan sepenuhnya pada 9 Oktober, kata Air Selangor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.