The Malaysia Post

Bekalan air Lembah Klang akan dipulihkan sepenuhnya pada 9 Oktober, kata Air Selangor

Bekalan air ke semua kawasan yang terjejas akan dipulihkan sepenuhnya pada 9 Oktober, Air Selangor mendedahkan hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Suhaimi Kamaralzaman mengatakan dalam sidang media hari ini bahawa bekalan air akan dipulihkan secara berperingkat, mulai jam 6 petang esok, dan semuanya akan kembali normal pada hari Jumaat.

“Menjelang tengah malam ini, pengguna akan mulai melihat air mengalir masuk.

“Untuk makluman anda, kilang rawatan air di Sungai Semenyih sudah beroperasi sejak pagi ini,” katanya.

Pada hari Ahad, Air Selangor mengesahkan bahawa pencemaran bau menyebabkan loji rawatan air Sungai Semenyih dan Bukit Tampoi berhenti beroperasi buat sementara waktu sekitar jam 4.30 petang.

Penutupan itu menjadikan 309,687 akaun pengguna di 274 kawasan di daerah Petaling, Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang tanpa air.

Pada hari yang sama, Menteri Alam Sekitar dan Air Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan mengatakan bahawa pencemaran bau disyaki berasal dari Kawasan Perindustrian Nilai di Negri Sembilan.

Dia menambah bahawa siasatan awal mendapati bahawa air tercemar memasuki Sungai Semenyih dari Sungai Batang Benar, yang berdekatan dengan kawasan perindustrian.

Kamaralzaman, ketika ditanya apakah mereka telah menemukan sumber pencemaran itu, mengatakan kepada wartawan untuk meminta Kementerian Alam Sekitar dan Air.

Dia juga tidak menjelaskan jumlah kerosakan yang ditanggung oleh agensi tersebut kerana kemunduran terbaru ini.

Read Previous

Pakar bedah Malaysia hanya wanita yang diberi penghormatan dengan persekutuan American College of Surgeons yang berprestij

Read Next

PM Muhyiddin akan menyampaikan alamat khas Covid-19

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.