The Malaysia Post

OK untuk mencabar, kritik Anwar, tetapi hormati dia sebagai pemimpin No. 1 anda, perwakilan PKR memberitahu di kongres Pemuda

Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan seorang pemimpin yang terbuka dan harus dilayan dengan penuh hormat dan dipatuhi serta tidak dilihat sebagai mengheret parti itu, terutama oleh ahlinya, kata Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail hari ini.

Setiausaha Agung parti itu menyatakan bahawa Anwar telah dikritik di luar parti dan dalam, sambil menambah bahawa beberapa ahli PKR malah menyifatkan presiden mereka sebagai liabiliti dan bukannya aset.

“Pemimpin kita bernama Anwar adalah manusia biasa, dia ada kekuatan dan kelemahan.

“Apabila kita meletakkan beliau sebagai pemimpin nombor satu kita, adalah mustahak kita memberi penghormatan dan mematuhinya sebagai institusi presiden.

“Beliau boleh dicabar, boleh ditegur, dikritik malah boleh diberi amaran, tetapi ia mesti mengikut adab dan disiplin parti,” katanya kepada kira-kira 380 perwakilan yang menghadiri kongres Pemuda PKR di sini.

Bagaimanapun, Saifuddin Nasution tidak menamakan mereka yang menyifatkan Anwar sebagai liabiliti.

Ketika disoal pemberita kemudian, ahli parlimen Kulim-Bandar Baharu itu berkata julukan terhadap Anwar telah dibuat sejak 1999 apabila Anwar pertama kali dipenjarakan selepas dipecat sebagai timbalan perdana menteri.

Tambah Saifuddin Nasution

ada juga yang mengutuk parti reformasi itu sebagai bodoh kerana memilih Anwar yang disabitkan kesalahan untuk memimpinnya.

Tetapi, beliau menambah bahawa ini adalah “sebahagian daripada politik”.

Saifuddin Nasution memberi amaran kepada pemimpin Pemuda PKR bahawa ancaman terbesar yang dihadapi parti mereka ialah perpecahan, sambil menyatakan bahawa ada yang tidak dapat “duduk bersama” selepas pemilihan dalaman baru-baru ini.

Baca Lagi | OK untuk mencabar, kritik Anwar, tetapi hormati dia sebagai pemimpin №1 anda, perwakilan PKR memberitahu di kongres Pemuda

Memetik dirinya sebagai contoh, Saifuddin Nasution berkata beliau telah kalah dalam pertandingan jawatan timbalan presiden PKR kepada Rafizi Ramli, tetapi menegaskan semua ahli perlu mengutamakan perpaduan di atas segala-galanya.

“Tanpa sedar, apabila kita cuba memusnahkan satu puak, kita membina puak sendiri yang sendiri menggugat perpaduan parti,” katanya.

Read Previous

Beyonce mendapat tiga juta pengikut pada hari pertama menyertai TikTok

Read Next

BTS mungkin sedang berehat, tetapi kegilaan terhadap kumpulan lelaki itu masih berterusan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.