The Malaysia Post

BTS mungkin sedang berehat, tetapi kegilaan terhadap kumpulan lelaki itu masih berterusan

Berita itu melanda seperti bom. Kumpulan lelaki Korea Selatan BTS baru-baru ini mengumumkan bahawa ia akan berehat supaya setiap tujuh ahlinya dapat memberi tumpuan kepada kerjaya solo mereka. Walau bagaimanapun, projek yang berkaitan dengan supergroup K-pop telah meningkat dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Sembilan tahun selepas debut mereka sebagai sebuah kumpulan, RM, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V dan Jungkook telah memutuskan untuk menangguhkan aktiviti kolektif mereka buat sementara waktu supaya setiap ahli dapat mencari suara mereka sendiri.

“Masalah dengan keseluruhan sistem idola K-pop [ditadbir oleh label] ialah ia tidak memberi anda masa untuk menjadi matang. Anda perlu terus menghasilkan muzik, terus melakukan sesuatu,” jelas ketua kumpulan lelaki RM dalam video YouTube yang disiarkan pada 14 Jun.

Rakan kumpulannya, Suga meyakinkan berjuta-juta peminat setia mereka, yang biasanya dirujuk sebagai “ARMY,” bahawa ini tidak bermakna BTS sudah tamat.

“Bukannya kami menamatkan kumpulan itu,” katanya. “Kami hanya tinggal berasingan untuk seketika.”

Namun, perpisahan sementara itu telah menimbulkan panik dalam dunia K-pop. Saham Hybe, label kuat kumpulan lelaki itu, malah jatuh sebanyak 27 peratus di bursa saham Seoul berikutan berita itu.

Walau bagaimanapun, beberapa syarikat, seperti Disney, sedang berusaha untuk mengekalkan kegilaan BTS.

12 Julai, kumpulan Amerika mengumumkan bahawa ia telah memeterai perjanjian dengan Hybe. Bersama-sama mereka akan menghasilkan tiga rancangan yang menampilkan BTS atau ahli kumpulan lelaki itu.

Salah satu daripadanya, “BTS: Permission to Dance on Stage – LA,” akan membolehkan peminat kumpulan itu menghidupkan semula konsert yang dipentaskan di Los Angeles pada November 2021, manakala “BTS Monuments: Beyond the Star” akan melihat kembali sejarah septet. “In the Soup: Friendcation” akan mengikuti pengembaraan V semasa lawatan mengejut bersama bintang Korea Selatan yang lain.

Mesin tunai yang sebenar

Untuk Disney +, rancangan BTS ini merupakan peluang yang baik untuk menarik dan mengekalkan pelanggan baharu di Asia dan di seluruh dunia. Bagi pihaknya, Google berharap dapat menggalakkan pengguna internet menggunakan ciri baharunya, Street Galleries, dengan bekerjasama dengan tujuh raja K-pop. Ia meminta mereka berkongsi beberapa karya seni kegemaran mereka dengan peminat mereka. Setiap daripada mereka mencipta “Galeri Jalanan” mereka sendiri di bandar yang istimewa bagi mereka, termasuk Seoul, Los Angeles dan São Paulo.

Galeri Suga, sebagai contoh, menampilkan reproduksi maya “Bronco Buster” karya Frederic Remington, “A Boy Writing” William Henry Hunt atau “Concert of Cherubs on Earth” karya Wenceslaus Hollar, yang terakhir ini merupakan tanda terima kasih kepada BTS.

“Tujuh ahli kumpulan, sama seperti BTS,” tulisnya dalam Galeri Jalanannya. “Dan apakah huraian yang lebih baik tentang kumpulan saya daripada ‘Konsert kerub di Bumi’?”

Galeri maya RM — yang menggambarkan dirinya dalam temu bual dengan Artnews sebagai “peminat seni dan pengumpul yang suka seni” – terletak di Seoul, seperti milik Jungkook.

Ia mengandungi versi digital The Lake of Zug karya Joseph Mallord William Turner, Mont Sainte-Victoire karya Paul Cézanne dan Viaduct of the Arc River Valley, dan beberapa karya seni Korea Selatan.

Perkongsian komersial ini menunjukkan bagaimana perniagaan BTS kini menjangkau jauh melebihi muzik sahaja.

Baca Lagi | BTS mungkin sedang berehat, tetapi kegilaan terhadap kumpulan lelaki itu masih berterusan

Kumpulan lelaki itu telah menjadi mesin tunai untuk Korea Selatan sejak ditubuhkan pada 2013. Ia didakwa bernilai lebih AS$3.6 bilion (RM16 bilion) kepada ekonomi negara, seperti yang dianggarkan oleh Institut Penyelidikan Hyundai pada 2018.

Eksport yang dikaitkan dengan BTS, daripada pakaian dan kosmetik kepada produk berteknologi tinggi, juga kelihatan berbaloi dengan emas.

Jadi, rehat atau tidak, BTS nampaknya menunggang setinggi-tingginya. — Studio ETX

Read Previous

OK untuk mencabar, kritik Anwar, tetapi hormati dia sebagai pemimpin No. 1 anda, perwakilan PKR memberitahu di kongres Pemuda

Read Next

Kementerian Belia dan Sukan akan melaksanakan pelbagai inisiatif untuk mengurangkan kadar guna tenaga belia, kata menteri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.