The Malaysia Post

Muhyiddin Yassin ambil takhta dari Mahathir

Perdana menteri Malaysia yang baru dilantik, Muhyiddin Yassin baru-baru ini mengangkat sumpah, selepas seminggu pergolakan politik. Pemimpin veteran Tun Dr Mahathir Mohamad terpaksa berundur dari peranan kepimpinan utama. Tetapi pergolakan politik berterusan, meskipun beliau telah mengangkat sumpah. Muhyiddin menangguhkan permulaan proses parlimen selama tempoh dua bulan.

Krisis politik yang berterusan mencapai tahap yang mengejutkan apabila pemimpin parti Pakatan Harapan (PH), termasuk parti yang disertai oleh Dr Mahathir sendiri iaitu Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), memutuskan untuk bekerjasama dengan parti pembangkang bagi mengarahkan Dr Mahathir untuk kekal memegang jawatannya sehingga pilihan raya akan datang dan bukannya menyerahkan kuasa sepenggal kepada presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR),Anwar Ibrahim seperti yang dipersetujui sebelum PH memenangi pemilihan pada Mei 2018.

Untuk melihat parti agar bersatu, Mahathir memutuskan untuk meletak jawatan dan memberi tumpuan kepada apa yang lebih penting – bagaimana untuk mentadbir dan memelihara kemakmuran negara sebagai keutamaan, kata ahli politik veteran berusia 94 tahun itu.

Yang Di-Pertuan Agong Raja Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah menyerahkan pentadbiran negara kepada Muhyiddin dengan keyakinan bahawa Muhyiddin mungkin mendapat sokongan majoriti di parlimen. Tetapi pembangkang telah membangkitkan isu sendiri kerana beliau telah menangguhkan prosiding parlimen di bawah keadaan yang tidak stabil itu.

Bercakap kepada negara melalui televisyen tempatan, Mahathir berkata secara terang-terangan bahawa dia menentang idea parti beliau yang mahu membentuk kerajaan gabungan baru dengan menyertai sekali dengan parti pembangkang PAS dan Umno selepas memutuskan untuk meninggalkan gabungan parti itu.

Pelantikan Muhyiddin berlaku selepas peletakan jawatan oleh Mahathir secara mengejut, yang kemudiannya mahu mencuba membentuk kerajaan persatuan kebangsaan yang akan memberikan beliau kuasa yang lebih besar walaupun mendapat sokongan sedikit daripada ahli politik.

Mahathir kembali mengatur strategi dengan pesaing lamanya, Anwar Ibrahim untuk menghentikan Muhyiddin tetapi keputusan Agong melantik pemimpin itu kemudiannya telah menghentikan usaha beliau.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Isteri Da’i Farhan didakwa di mahkamah, tipu urusan sijil halal & KKM bernilai lebih RM10k

Read Next

SPM 2019: Pencapaian lebih dengan GPN 4.86

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.