The Malaysia Post

Muhyiddin mula tugas sebagai Perdana Menteri

Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini memulakan tugas hari pertama beliau sebagai Perdana Menteri Kelapan di Bangunan Perdana Putra, di sini, hari ini.

Kenderaan membawa Perdana Menteri ke-8 itu dilihat tiba jam 7.55 pagi di Pejabat Perdana Menteri di pekarangan bangunan Putra Perdana. Muhyiddin disambut Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Mohd Zuki Ali sebelum dibawa ke aras 5, yang menempatkan Pejabat Perdana Menteri.

Sebelum memasuki pejabat, Muhyiddin mengimbas kad perakam waktu dan mengaminkan bacaan doa. Beliau kemudian mendaftar masuk tepat jam 7.58 pagi untuk memulakan tugas. Selepas memasuki pejabatnya, beliau menandatangani buku selamat datang dan selamat bertugas.

Muhyiddin dijadual pulang ke kampung halaman di Muar, Johor untuk menziarahi pusara ahli keluarga dan menunaikan solat zohor.

Muhyiddin, 72, mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri kelapan di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, di Istana Negara semalam (1 Mac). Al-Sultan Abdullah memberi perkenan pelantikan Muhyiddin itu selaras dengan Perkara 40(2)(a) dan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.

Pada hari pertama bertugas, Muhyiddin mempunyai jadual temujanji dengan Mohd Zuki, Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador, dan Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral Tan Sri Affendi Buang.

Read Previous

Cabaran menanti PM ke-8 teraju kerajaan baharu

Read Next

Ringgit dibuka tinggi sedikit berbanding Dolar AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here