The Malaysia Post

Muhyiddin: Menteri bagi semua kementerian

Perdana Menteri Ke-8, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan bertanggungjawab ke atas semua kementerian dan jabatan kerajaan sehingga pelantikan menteri kabinet, menurut warta terkini Kerajaan Persekutuan.

Warta yang ditandatangani pada hari Selasa oleh Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Mohd Zuki Ali, juga menyatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong, menurut Artikel 43 Perlembagaan Persekutuan, telah melantik Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.

“Perintah ini disifatkan telah mula beroperasi pada 01 Mac 2010,” menurut notis yang dimuat naik di laman web Jabatan Peguam Negara.

“Untuk makluman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin (Yassin) akan bertanggungjawab atas semua jabatan Kerajaan Persekutuan sehingga pelantikan menteri lain dalam Kabinet.”

Muhyiddin, yang dilantik sebagai Perdana Menteri pada 1 Mac, bertemu dengan ketua setiausaha dari Kementerian Pendidikan dan Luar Negara semalam. Muhyiddin memuatnaik gambar di Facebook pertemuan dengan kedua-dua mereka di pejabatnya yang menampilkan rak kosong dan meja kosong, tanda seseorang yang baru saja berpindah.

Dalam siaran Facebook, Muhyiddin berkata Ketua Setiausaha Kementerian Pendidikan, Datuk Dr Mohd Gazali Abas memberi taklimat kepada beliau mengenai perkembangan dan cadangan untuk meningkatkan sektor pendidikan.

Ketua Setiausaha Kementerian Luar Negeri, Datuk Seri Muhammad Shahrul Ikram Yaakob juga dilihat menjelaskan hubungan diplomatik semasa Malaysia dan menunggu persidangan antarabangsa.

“Mohd Gazali memberikan penjelasan tentang perkembangan dalam sektor pendidikan serta statistik pencapaian, dan memberi cadangan tentang bagaimana membina sektor pendidikan.

“Shahrul dari Kementerian Luar Negeri memberi taklimat kepada Perdana Menteri tentang hubungan sekarang antara Malaysia dan negara-negara lain, serta kerjasama dan persidangan penting yang akan berlangsung tahun ini,”.

Dipercayai bahawa salah satu topik utama yang dibincangkan ialah Forum Antara Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) yang akan diadakan pada bulan November di Kuala Lumpur.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Najib harapkan ‘suasana lebih kondusif’ semasa perbicaraan 1MDB

Read Next

Desakan kuat agar Dr Dzulkefly kembali sebagai Menteri Kesihatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.