The Malaysia Post

Misteri Kemunculan Cincin Asap Hitam di Langit Sentosa

Pada Ahad (6 Ogos), sebuah cincin asap hitam muncul di langit Sentosa, membangkitkan kehairanan di kalangan mereka yang berada di Pantai Tanjong terhadap fenomena tersebut.

Seorang rakan kongsi pemasaran, Nuruddin Selamat, adalah salah seorang daripada mereka yang tertarik dengan fenomena ini. Berusia 31 tahun, Nuruddin merakamkan pemandangan yang aneh ini sebelum memuat naiknya di platform perkongsian video, TikTok.

Dalam videonya, dia bertanya jika perlu melarikan diri sebaik melihat fenomena terbabit di mana video itu memaparkan satu cincin asap hitam besar dapat dilihat terapung di atas pokok-pokok palma di pantai. Klip tersebut telah pun dilihat lebih daripada 17,000 kali.

Nuruddin, yang sedang minum dan makan ringan dengan rakan-rakannya ketika dia melihat cincin asap tersebut memberitahu mereka menjadi sangat keliru, dan menganggap ia adalah satu kumpulan lebah.

Beliau menambah bahawa orang lain yang berada di pantai juga teruja, dan ramai yang mengikuti cincin asap tersebut semasa ia melayang.

Nuruddin berkata bahawa keanehan berbau asap ini bergerak sangat perlahan dan kelihatan semakin pudar setelah beberapa minit.

Baca lagi | Warisan misteri batu hidup ‘megalith’ di Semenanjung Malaysia

Penjelasan Saintis Mengenai Fenomena Misteri

Koh Tieh Yong, saintis cuaca dan iklim, berkata bahawa cincin asap ini bukanlah fenomena cuaca, tetapi cincin pusaran yang terbentuk apabila satu pancutan udara panas ditembak ke atas dalam atmosfera yang stabil.

Dr. Koh berkata: “Cincin pusaran terbentuk di tepi bulatan hadapan pancutan yang sedang meningkat, dan semasa ia meningkat, cincin tersebut berkembang kerana udara di sekelilingnya terjebak di dalamnya.”

Beliau menambah: “Kita dapat melihat cincin pusaran ini mungkin kerana zarah-zarah asap disuntik ke dalamnya sejak pancutan tersebut ditembak dan kemudiannya terperangkap di dalamnya.

“Kepekatan asap semakin luntur apabila cincin tersebut berkembang, dan kita melihat cincin tersebut semakin pudar. Akhirnya, cincin pusaran akan luntur apabila angin kuat di peringkat yang lebih tinggi mengganggu gerakan meningkat yang teratur dari pancutan tersebut.”

Fenomena Serupa di Masa Lalu dan Di Luar Negara

Sebelum ini, cincin asap serupa telah dilihat di Sentosa pada tahun 2022 dan 2017, mengikut laporan media tempatan.

Pada masa itu, ia dilaporkan kemungkinan besar disebabkan oleh asap daripada ujian bunga api untuk pertunjukan pyrotechnics Wings of Time di Sentosa.

Cincin asap misteri juga telah dilihat di negara lain dalam beberapa tahun yang lalu.

Pada bulan Mac, satu cincin telah dilihat di Moscow, dan Anton Gerashchenko, penasihat kepada menteri hal ehwal dalaman Ukraine, berkongsi klipnya di platform media sosial Twitter.

Menurut pelbagai laporan media dalam talian, cincin pusaran ini boleh terbentuk apabila terdapat pelepasan mendadak udara atau gas, atau apabila zarah-zarah asap, habuk atau wap terperangkap dalam satu “pusaran”.

Mereka boleh terbentuk semasa ujian bahan letupan, tindak balas kimia, atau apabila gunung berapi meletus.

Read Previous

Hannah Yeoh Dakwa Pas Memperlakukan Golongan Bukan Islam Sebagai Warganegara Kelas Kedua

Read Next

Siti Nurhaliza Berjaya Pukau David Foster di Konsert Hitman David Foster & Friends Asia Tour 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.