The Malaysia Post

Mengenang Legenda Muzik Malaysia, Saksikan Hologram Sudirman di Konsert A Tribute To Sudirman

Di antara gemerlap dunia muzik Malaysia, nama Sudirman Arshad, atau lebih mesra dipanggil Sudirman, tetap sebagai tokoh yang dikasihi dalam industri muzik Melayu dan dijolok dengan gelaran “Penyanyi Rakyat”.

Dalam rentang kerjayanya yang meliputi dua dekad, dari tahun 70an hingga 90an, Sudirman melahirkan berbagai lagu yang bertahan dari zaman ke zaman, termasuklah “Balik Kampung” dan “Salam Terakhir”.

Walaupun beliau yang sebelum ini seorang peguam berpatah balik menjadi penyanyi telah meninggal dunia pada tahun 1992, peminat-peminatnya akan berpeluang untuk “menyaksikannya secara langsung” melalui hologram dalam “Tribut Kepada Sudirman”, sebuah konsert selama 90 minit yang akan diadakan di Dewan Filharmonik Petronas, Malaysia pada 16 September.

Baca lagi | Siti Nurhaliza Berjaya Pukau David Foster di Konsert Hitman David Foster & Friends Asia Tour 2023

Mengenang Suara Merdu Sudirman Melalui Hologram

Hologram Sudirman akan “menemani” Orkestra Filharmonik Malaysia (MPO) semasa mereka membawakan lagu-lagu popularnya dengan gaya yang meriah dan berirama.

Ahmad Muriz Che Rose, pengarah muzik Dewan Filharmonik Petronas berkata kepada akhbar Malaysia, New Straits Times: “Kami telah memutuskan untuk mencipta momen ajaib bagi semua peminat MPO dan ikon kebangsaan kita yang abadi, Sudirman, sebagai tanda dua perayaan iaitu Hari Malaysia dan juga ulang tahun ke-25 MPO.”

Menurutnya lagi, melalui kecanggihan teknologi yang sangat menakjubkan ini, generasi muda di Malaysia akan dapat merasai peluang untuk melihat keajaiban lelaki hebat yang memiliki bakat dan ketekunan sehingga dapat membawa nama Malaysia ke peta muzik dunia.

Konsert Mengasyikkan Dengan Artis Jemputan

Konsert ini turut akan menampilkan artis jemputan seperti Liza Aziz, Ernie Zakri, Hazama, dan Arish Mikael. Dalam satu majlis yang berprestij, penampilan mereka akan menambah lagi kehangatan tribut kepada Sudirman.

Seperti melihatnya berdiri di atas pentas, kini peminat-peminat setia Sudirman berpeluang untuk merasai kembali pesona dan keindahan suara beliau, seolah-olah beliau masih bersama kita.

Sudirman Haji Arshad, dikenali sebagai Sudirman, adalah seorang penyanyi, aktor, dan komposer terkenal dari Malaysia. Ia dikenal sebagai “Raja Lagu Pop Malaysia” dan “Salam Terakhir” dianggap sebagai salah satu lagu ikonik yang masih popular di Malaysia hingga saat ini

Read Previous

Ranau Mengalami Gempa Bumi Kecil 3.7 pada Skala Richter

Read Next

Calon Pilihan Raya Kecil Pulai: Suhaizan dari Pakatan Harapan Tidak Risau Dibandingkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.