The Malaysia Post

Malaysia perlu guna teknologi untuk tingkatkan hasil dan selamatkan hutan

Pengeluar minyak kelapa sawit Malaysia perlu menggunakan teknologi untuk meningkatkan hasil dan mengimbangi sekatan ke atas penggunaan tanah, kerana industri ini bergelut dengan kerisauan terhadap kelestarian, kata pengerusi Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC).

Malaysia, pengeluar minyak sawit terbesar kedua di dunia, telah menetapkan kawasan seluas 6.5 juta hektar di kawasan penanaman kelapa sawit. Pada tahun 2019, jumlah kawasan yang ditanam dengan kelapa sawit adalah kira-kira 5.9 juta hektar.

Memandangkan sekatan untuk berkembang ke tanah baru, pengerusi MPOC, Lee Yeow Chor berkata, syarikat perlu mencari pilihan lain untuk meningkatkan pengeluaran.

“Penekanan bagi industri minyak sawit perlu melihat cara meningkatkan penggunaan teknologi untuk meningkatkan hasil,” kata Lee kepada Reuters hari ini.

Beliau berkata, industri juga meningkatkan mekanisma untuk mengurangkan pergantungan kepada tenaga kerja asing dan berusaha menggunakan “tissue culture and genomics” agar pokok hasilkan lebih lagi.

“Selain daripada isu tanah, kemarau dan penanaman semula di Sabah, iaitu negeri terbesar di Malaysia yang mengeluarkan minyak sawit, akan mencapai pengeluaran.

“Ia mengambil masa tiga hingga empat tahun untuk tumbuhan menghasilkan buah,” katanya.

Minyak sawit digunakan dalam pelbagai produk, dari makanan ringan dan kosmetik kepada biodiesel.

Komoditi di bawah pemerhatian kerana pengeluar di Indonesia dan Malaysia pada masa lalu, telah membersihkan hutan untuk menanam penanaman kelapa sawit.

Kesatuan Eropah pada tahun lalu membuat perundangan untuk menghalang minyak kelapa sawit dalam bahan api yang boleh diperbaharui menjelang tahun 2030 kerana kebimbangan berhubung penebangan hutan.

Lee berkata, beliau menjangkakan minyak kelapa sawit akan diteliti dengan lebih baik disebabkan Perjanjian Hijau Eropah, sebuah cadangan Suruhanjaya Eropah untuk menjadikan iklim EU menjadi lebih neutral menjelang 2050.

Read Previous

Koronavirus: Kadar pesakit sembuh di seluruh dunia lebih tinggi

Read Next

Hina DSV dan Anak, Azwan Ali mohon maaf secara terbuka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here