The Malaysia Post

Lelaki Pakistan Ditahan Susulan Insiden Ancaman Bom Palsu Penerbangan Malaysia Airlines

Seorang lelaki berketurunan Pakistan telah ditahan oleh pihak berkuasa Australia pada hari Isnin kerana membuat tuntutan mengenai “bahan letupan” dalam begnya semasa penerbangan Malaysia Airlines. Individu yang ditahan ini merupakan seorang bekas model dan juga pelakon Pakistan.

Latar Belakang Individu

Menurut laporan daripada The Current, sebuah saluran berita di Pakistan, Muhammad Arif muncul dalam video muzik pada tahun 2002 untuk lagu penyanyi terkenal Pakistan, Abrar-ul-Haq, yang berjudul ‘Preeto’. Beliau juga pernah bekerja sebagai seorang arkitek di Pakistan dari tahun 2002 hingga 2016, seperti yang tersurat dalam profil Linkedinnya.

Insiden Membimbangkan di Penerbangan

Pada hari Isnin, Muhammad Arif yang berusia 45 tahun, telah menimbulkan kebimbangan keselamatan dalam penerbangan Malaysia Airlines dari Sydney ke Kuala Lumpur selepas beliau mengaku mempunyai “bahan letupan” dalam begnya.

Beliau juga berdiri di lorong pesawat dan memulakan perbualan mengenai menjadi “hamba Allah”, seperti yang dilihat dalam video viral.

Baca lagi | Isu Hina Agama Islam: Penduduk Kristian Pakistan Berada Dalam Ketakutan

Perilaku Mencurigakan

Dalam satu video lain, lelaki ini terlihat sedang bersolat di atas tikar solat di lorong pesawat dan dengan berulang kali menanyakan tentang kesetiaan orang terhadap Allah.

Tindakan Pihak Berkuasa

Polis Australia menyatakan bahawa penerbangan terpaksa kembali ke Sydney selepas kenyataannya dan Arif telah ditahan.

Peguam Arif, Mostafa Daoudie, menyatakan beliau menghadapi “masalah mental serius” dan “tidak berada dalam keadaan mental yang stabil,” seperti yang dilaporkan oleh Associated Press.

Penerokaan dalam Saluran YouTube

Menurut Daily Mail, Muhammad Arif mempunyai rangkaian video di saluran YouTube miliknya di mana beliau secara meluas membincangkan topik-topik seperti kematian dan upacara pengebumian.

Dalam salah satu video YouTube-nya, beliau berkata, “Saya tidak akan menjadi apa-apa apabila saya pergi ke dalam kubur saya. Semua orang akan pergi ke dalam kubur masing-masing,” seperti yang dilaporkan oleh Daily Mail.

Dalam video lain, beliau menggunakan istilah “hamba Allah” untuk menekankan ganjaran yang boleh diperoleh dalam kematian melalui kesabaran semasa kehilangan orang yang dikasihi.

Read Previous

Dr Mohammad Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang Baharu

Read Next

Blackpink Lisa Dikaitkan dengan Anak Pengasas LVMH di Lapangan Terbang California

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.