The Malaysia Post

Lebuh Raya Pesisiran Pantai Barat (WCE) Seksyen 6 Dibuka Esok, Tol Percuma

Plaza tol Assam Jawa WCE yang bakal beroperasi bermula jam 12.01 pagi Selasa akan menjadi titik tolak baru dalam pengangkutan di kawasan Kapar ke Assam Jawa, Ijok. Pembukaan Seksyen 6, Persimpangan Bertingkat Bandar Bukit Raja Utara ke Persimpangan Bertingkat Assam Jawa, Lebuhraya Pesisiran Pantai Barat (WCE), dijangka dapat mengurangkan masa perjalanan dari Kapar ke Assam Jawa, Ijok sebanyak 30 minit.

Pengurangan Masa Perjalanan Menjadi Kenyataan

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, menyatakan bahawa pembukaan Lebuhraya WCE Seksyen 6 akan memberikan manfaat besar kepada pengguna dengan jarak sepanjang 21.8 kilometer (km). Beliau menekankan bahawa pengguna sekarang hanya perlu 15 minit untuk menempuh jarak ini, berbanding dengan 45 minit sebelumnya melalui laluan lama.

Pembukaan Rasmi Bermula Jam 12.01 Pagi Selasa

Dalam sidang akhbar selepas Majlis Perasmian Pembukaan Persimpangan Bertingkat Bandar Bukit Raja Utara ke Persimpangan Bertingkat Assam Jawa di Plaza Tol Assam Jawa WCE, Nanta mengumumkan bahawa Lebuhraya WCE Seksyen 6 akan dibuka secara rasmi bermula jam 12.01 pagi Selasa. Pengurangan masa perjalanan selama 30 minit dianggap sebagai langkah untuk memberikan kemudahan dan keselesaan yang lebih baik kepada pengguna lebuhraya.

Baca lagi | Agong Menyatakan Hasrat Memandu di Lebuhraya Pan Borneo

Tol Percuma Sehingga 2 Januari 2024

Penting untuk ditekankan bahawa pengguna yang memasuki Lebuhraya WCE Seksyen 6 dari Plaza Tol Bandar Bukit Raja Utara ke Plaza Tol Assam Jawa di kedua-dua arah akan menikmati tol percuma terbabit. Manakala, pengguna yang memasuki Lebuhraya WCE dari Seksyen 5, iaitu dari Plaza Tol Bandar Bukit Raja Selatan (NNKSB) ke Plaza Tol Assam Jawa di kedua-dua arah, akan dikenakan tol mengikut jenis kelas kenderaan masing-masing seperti biasa. Pengecualian tol ini berkuatkuasa sehingga 2 Januari tahun depan.

Komitmen Kerajaan Terhadap Pembinaan Lebuh Raya yang Terancang

Nanta menegaskan komitmen kerajaan dalam membina rangkaian lebuh raya secara lebih terancang, sistematik, dan cekap bagi meningkatkan kesalinghubungan rakyat di kawasan pesisiran Pantai Barat Semenanjung Malaysia. Lebuhraya WCE dianggap sebagai laluan alternatif terbaharu yang menghubungkan antara negeri Selangor dan Perak.

Laluan dan Pembinaan Lebuhraya WCE

Lebuhraya WCE melibatkan pembinaan jajaran lebuh raya di sepanjang kawasan Banting, Shah Alam, Kuala Selangor, Tanjung Karang di Selangor, dan menyambung ke kawasan Hutan Melintang, Teluk Intan, Seri Manjung, Beruas hingga ke Taiping di negeri Perak. Terdapat dua jajaran di Jalan Persekutuan 5 (FT5) yang bergabung terus dengan lebuh raya terbabit, termasuk jajaran bebas tol antara Tanjong Karang ke Sabak Bernam sepanjang 50km dan Teluk Intan ke Lekir sepanjang 32.8km.

Dengan pembukaan Lebuhraya WCE Seksyen 6, pengguna lebuh raya boleh menjangkakan pengurangan masa perjalanan yang signifikan dan keselesaan lebih baik. Pemberian tol percuma sebagai langkah amalan kerajaan turut memberikan insentif tambahan kepada pengguna dalam merasai manfaat pembukaan lebuh raya ini.

Read Previous

Rakyat Thailand yang Terperangkap Dipindahkan dari Myanmar Melalui China

Read Next

Struktur Buah Naga Terbesar Dunia di Ladang Eko Buah Naga Hong Long, Sepang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.