The Malaysia Post

Lebih ramai pemimpin Warisan mengaku terpikat untuk berpaling tadah

Beberapa pemimpin Warisan melangkah maju untuk menegaskan kesetiaan mereka kepada parti pemerintah yang dipimpin oleh Datuk Seri Shafie Apdal dan menangkis tawaran menarik untuk pembelotan mereka di tengah desas-desus mengenai perubahan lain dalam pemerintahan negara.

Adun Gum Gum, Arunarsin Taib,  adalah beberapa pemimpin yang terbaru yang mengaku telah didekati 10 kali bulan lalu oleh ejen-ejen pembangkang untuk “menyelamatkan dirinya” dari pemerintahan Warisan yang jatuh.

Dalam satu kenyataan di sini hari ini, dia mengatakan bahawa dia ditawarkan sehingga RM27 juta untuk menukar parti dan menyokong bekas ketua menteri Tan Sri Musa Aman.

“Ada tambahan RM5 juta yang ditawarkan kepada mereka yang memegang jawatan menteri dan pembantu menteri menjadikannya sejumlah RM32 juta untuk mengkhianati mandat rakyat,” kata pembantu menteri belia dan sukan negeri.

“Saya memberitahu ejen yang disebut bahawa memalukan menggunakan wang untuk memperkayakan wakil rakyat. Mereka akan kaya tetapi orang akan menderita kerana perampasan kuasa.

“Bukankah lebih baik melihat wang disalurkan kepada orang Sabah yang memerlukannya? Kita dapat memperoleh pulangan yang banyak di akhirat,” katanya.

Arunarsin mengatakan percubaan berterusan mempengaruhi pergerakannya, memaksanya membuat jalan memutar untuk mengelakkan pertemuan dengan “ejen”.

“Mereka akan mengikuti saya jika saya tidak menjawab panggilan atau mesej WhatsApp mereka. Malah keluarga saya dihubungi dan mereka berkeliaran di rumah saya, ”katanya. Adun Tanjung Kapor, Ben Chong, yang namanya disebut-sebut termasuk dalam senarai pembelot yang telah menandatangani pernyataan berkanun yang menyokong Musa, juga menolak niat untuk menyeberang.

Read Previous

Semua penerbit filem mesti memohon lesen Finas, termasuk rakaman untuk sosial media – Saifuddin Abdullah

Read Next

Suami sensasi YouTube Malaysia Pavithra di dakwa kerana memukulnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.