Semua penerbit filem mesti memohon lesen Finas, termasuk rakaman untuk sosial media – Saifuddin Abdullah

Semua penerbitan filem dan rakaman tidak kira sama ada agensi media atau media individu mesti memohon lesen sebelum penggambaran, tegas Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Saifuddin Abdullah hari ini.

Saifuddin mengatakan di bawah Akta Perbadanan Pembangunan Filem Nasional (Finas), pengeluar filem diminta untuk memberitahu syarikat melalui saluran yang ada tujuh hari sebelum tarikh penggambaran, dan ini termasuk media yang dimaksudkan untuk platform media sosial.

“Pengeluar filem mesti memohon Lesen Pengeluaran Filem dan Sijil Penggambaran Filem (SPP) tanpa mengira sama ada mereka adalah agensi media arus perdana atau media peribadi yang menghasilkan filem di platform media sosial atau saluran tradisional,” kata Saifuddin semasa waktu pertanyaan menteri di Parlimen hari ini.

Semalam, Kelab Koresponden Asing Malaysia (FCCM) mengatakan bahawa ia tidak menyedari adanya syarat untuk mendapatkan kebenaran daripada Finas untuk sebarang pengeluaran video berita, dan tidak ada masalah seperti itu pada masa lalu.

J M Riaz

Sebaran berita terkini hanya untuk anda!

Read Previous

Pengisytiharan tarikh Hari Raya Aidiladha pada hari Jumaat, 31 Julai

Read Next

Lebih ramai pemimpin Warisan mengaku terpikat untuk berpaling tadah

Langgan
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Lihat semua komen
0
Inginkan pendapat anda, sila komen.x
()
x