The Malaysia Post

Kuartet 4x100m Wanita Negara Berjaya Pecah Rekod Baharu Kebangsaan

PHNOM PENH: Hari ini, kuartet wanita 4×100 meter negara tidak hanya meraih pingat gangsa, tetapi juga memecahkan rekod baharu kebangsaan pada Sukan SEA 2023 di sini.

Saingan berlangsung di Stadium Nasional Morodok Techo, di mana kuartet Malaysia yang terdiri daripada Azreen Nabila Alias, Zaidatul Husniah Zulkifli, Nur Afrina Batrisya Mohd Rizal, dan Nur Aishah Rofina Aling mencatatkan masa 44.58 saat, menghapuskan rekod lama iaitu 45.18 saat yang dicatatkan oleh Zaidatul bersama dan Nurul Faizah Asma Mazlan, pada Kejohanan Trek dan Padang Asia (ATF) ke-22 di India pada tahun 2017.

Kuartet dari Thailand yang berjaya mencatat masa 44.24 saat, sekaligus melayakkan mereka memenangi pingat emas dimenangi manakala Vietnam pula meraih pingat perak dengan catatan masa 44.51 saat.

Baca lagi | Chong Wei Akan Bantu Tze Yong menyertai Zii Jia di Sukan Paris

Zaidatul Bangga dengan Pencapaian

Zaidatul, yang teruja dengan pencapaian tersebut, berkata bahawa mereka tidak memikirkan tentang pingat tetapi lebih memberi tumpuan kepada memecahkan rekod kebangsaan.

Beliau berkata sudah terlalu lama mereka tidak mencatatkan masa di bawah 45 saat, jadi apabila pasukan berjaya mencapai 44.58 saat, mereka berasa sangat terkejut dan teruja kerana ia jauh daripada rekod lama yang telah direkodkan.

Malah, untuk rekod tempoh terdekat yang kami catatkan adalah 45.7 saat iaitu semasa Terbuka Kuala Lumpur dan Terbuka Singapura pada bulan lepas.

Muhammad Haiqal, walaupun tidak berjaya mempertahankan perak, tetap berpuas hati kerana setidak-tidaknya dapat mengubati kekecewaan mereka selepas larian di Terbuka Singapura baru-baru ini dibatalkan susulan masalah teknikal.

Walaupun tidak dapat perak, namun mereka tetap berpuas hati dengan pingat gangsa. Mental kami terganggu semasa insiden di Singapura tempoh hari, tetapi kami berjaya memperbaiki segala kesilapan di sana di Kemboja,” katanya.

Namun, dalam masa sebulan, pasukan kuartet itu berjaya mencatatkan masa 44 saat, di mana ia merupakan pencapaian yang sangat baik bagi diri masing-masing.

Mereka turut mengucapkan ribuan terima kasih kepada jurulatih pecut, Mohd Poad Md Kassim, yang telah banyak membantu kami, kerana beliau memang berhasrat untuk memecahkan rekod kebangsaan pada Sukan SEA 2023.

Baca lagi | Liga Sepak Takraw Malaysia akan disiarkan di saluran sukan AS

Kuartet Lelaki Peroleh Pingat Gangsa

Sementara itu, kuartet lelaki negara dalam acara 4×100 meter, yang terdiri daripada Muhammad Zulfiqar Ismail, Jonathan Nyepa, Muhammad Haiqal Hanafi, dan Khairul Hafiz Jantan, terpaksa berpuas hati berkongsi pingat gangsa dengan Singapura setelah kedua-dua pasukan mencatatkan masa 39.36 saat.

Pencapaian kuartet Malaysia kali ini menandakan mereka gagal mempertahankan pingat perak yang dimenangi pada edisi 2021 di Hanoi, Vietnam.

Indonesia keluar sebagai juara acara tersebut dengan mencatatkan masa 39.11 saat, diikuti oleh kuartet Thailand di tempat kedua dengan masa 39.13 saat.

Jonathan, ketika ditemui oleh pemberita, yakin bahawa pencapaian yang dicatatkan di Kamboja ini merupakan permulaan yang baik bagi pasukan mereka setelah dibentuk pada awal tahun ini.

Walaupun tidak berjaya mempertahankan pingat perak, Muhammad Haiqal tetap berpuas hati kerana mereka dapat mengatasi kekecewaan di Terbuka Singapura yang baru-baru ini.

Read Previous

7 Tempat Menarik Di Kedah Wajib Anda Lawat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.