The Malaysia Post

Kim N.Korea berkata penghalang nuklear sudah sedia, selar Yoon S.Korea

Pemimpin Korea Utara Kim Jong-un berkata negaranya bersedia untuk menggerakkan penghalang perang nuklearnya dan menentang sebarang pertembungan tentera AS, dan mengkritik presiden baharu Korea Selatan buat kali pertama, memberi amaran Seoul sedang menuju ke ambang perang.

Kim membuat kenyataan itu semasa ucapan di acara untuk menandakan ulang tahun ke-69 gencatan senjata Perang Korea 27 Julai, yang menyebabkan kedua-dua Korea secara teknikal masih berperang, menurut agensi berita rasmi KCNA pada Khamis.

Konfrontasi dengan Amerika Syarikat menimbulkan ancaman nuklear sejak perang 1950-53 memerlukan Utara untuk mencapai “tugas sejarah yang mendesak” untuk memperkukuh pertahanan diri, kata Kim.

“Angkatan tentera kita benar-benar bersedia untuk bertindak balas terhadap sebarang krisis, dan pencegahan perang nuklear negara kita juga bersedia sepenuhnya untuk menggerakkan kekuatan mutlaknya dengan setia, tepat dan segera kepada misinya,” katanya.

Ucapan itu dibuat selepas pegawai Seoul dan Washington berkata Pyongyang telah menyelesaikan persiapan untuk menjalankan ujian nuklear pertamanya sejak 2017.

Menteri penyatuan Korea Selatan yang mengendalikan hal ehwal antara Korea berkata pada hari Selasa terdapat “kemungkinan” ujian sekitar ulang tahun gencatan senjata, walaupun seorang pegawai tentera berkata tidak ada tanda segera untuknya.

Korea Utara berkemungkinan menghadapi sekatan yang lebih kuat termasuk langkah menyasarkan keupayaan serangan sibernya jika ia meneruskan ujian itu, kata menteri luar Korea Selatan pada hari Rabu.

Dalam ucapan itu, Kim berkata Washington meneruskan “tindakan bermusuhan yang berbahaya dan menyalahi undang-undang” dengan Korea Selatan terhadap Utara, dan berusaha untuk mewajarkan kelakuannya dengan “menggoda” negara itu.

Utara telah lama menuduh Amerika Syarikat melakukan double standard terhadap aktiviti ketenteraan dan melaksanakan dasar bermusuhan terhadap Pyongyang, dengan mengatakan ia menghalang pemulaan semula rundingan bertujuan untuk merungkai program nuklear dan peluru berpandu negara itu sebagai balasan untuk pelepasan sekatan.

“Tindakan dupleks Amerika Syarikat, yang mengelirukan semua tindakan rutin angkatan tentera kita sebagai ‘provokasi’ dan ‘ancaman’ semasa mengadakan latihan ketenteraan bersama berskala besar yang mengancam keselamatan kita secara serius, secara literal adalah rompakan,” kata Kim. .

“Itu memacu hubungan dua hala ke titik di mana sukar untuk berpatah balik, menjadi keadaan konflik.”

‘Senjata mutlak’

Kim juga mengecam nama Presiden konservatif baharu Korea Selatan Yoon Suk-yeol buat kali pertama, menuduhnya mengancam keselamatan dan hak mempertahankan diri Utara.

“Warmongers” dan “samseng menjijikkan” dalam pentadbiran Yoon cenderung kepada aktiviti ketenteraan konfrontasi, kata Kim, sambil mengetengahkan perkembangan senjata Seoul dan mendorong untuk membawa balik aset strategik nuklear AS serta latihan ketenteraan bersekutu.

“Dasar konfrontasi yang kejam” mereka terhadap Utara dan “tindakan khianat, khianat” mendorong keadaan ke ambang peperangan, katanya.

Korea Utara dalam beberapa bulan kebelakangan ini telah menguji peluru berpandu hipersonik dan peluru berpandu yang dikatakan boleh membawa senjata nuklear taktikal, mengecilkan masa Seoul perlu bertindak balas terhadap serangan yang belum selesai.

Yoon telah berikrar untuk menyelesaikan apa yang dipanggil sistem “Kill Chain” yang memerlukan serangan awal terhadap peluru berpandu Utara dan mungkin kepimpinannya jika serangan yang akan berlaku dikesan.

Tetapi sistem itu tidak akan dapat melindungi “senjata mutlak” Utara, kata Kim.

“Jika anda fikir anda boleh menentang kami secara ketenteraan dan secara awalan meneutralkan atau memusnahkan sebahagian daripada kuasa ketenteraan kami,” katanya. “Percubaan berbahaya seperti itu akan segera dihukum oleh pasukan yang kuat, dan kerajaan Yoon Suk-yeol dan tenteranya akan dimusnahkan.”

Jurucakap kementerian pertahanan Seoul berkata ia akan terus memperkukuh keupayaannya sendiri dan AS melanjutkan pencegahan termasuk payung nuklearnya untuk bertindak balas dengan lebih baik kepada ancaman Pyongyang.

Baca Lagi | Kim N.Korea berkata penghalang nuklear sudah sedia, selar Yoon S.Korea

Yang Moo-jin, seorang profesor di Universiti Pengajian Korea Utara di Seoul, berkata kenyataan Kim nampaknya bertujuan untuk menyerlahkan kesahihan untuk pembangunan senjata dan pendekatan “mata dengan mata” ke arah Washington dan Seoul. — Reuters

Read Previous

Penunggang penghantar makanan didakwa merogol gadis berusia 16 tahun di Ipoh

Read Next

Di Singapura, pengasas kumpulan anti-vaksin, doktor berdepan pertuduhan baharu atas rekod vaksin Covid-19 palsu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.