The Malaysia Post

Malaysia bimbang dengan konflik Rusia-Ukraine

Malaysia yang amat prihatin terhadap peningkatan konflik ketenteraan di Ukraine, kesal dengan ketidakupayaan Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) dalam melaksanakan tanggungjawab utamanya untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan antarabangsa.

Wakil Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Datuk Syed Mohamad Hasrin Aidid berkata oleh itu keperluan untuk sesi khas tergempar ke-11 Perhimpunan Agung PBB ini.

Beliau berkata Malaysia memahami kebimbangan sah keselamatan semua pihak.

“Namun begitu, dalam apa jua keadaan semua pihak mesti mematuhi dan menghormati prinsip kedaulatan dan integriti wilayah semua negeri, seperti yang termaktub dalam Piagam PBB dan undang-undang antarabangsa. Sebarang pelanggaran prinsip suci ini tidak boleh diterima,” katanya dalam kenyataannya pada sesi khas tergempar ke-11 Perhimpunan Agung PBB.

Kenyataan itu dibuat melalui akaun twitter rasmi Perwakilan Tetap Malaysia ke PBB di New York.

Syed Mohamad Hasrin berkata pada masa genting ini, Kuala Lumpur menyeru semua pihak untuk menahan diri, mengambil langkah konkrit untuk meredakan kemerosotan dan meneruskan laluan dialog untuk menyelesaikan konflik secara aman.

“Oleh itu, Malaysia mengalu-alukan rundingan langsung antara Ukraine dan Rusia di Belarus pada 28 Februari 2022.

“Kami berharap rundingan itu akan diteruskan dan membawa penyelesaian segera kepada konflik untuk mengelakkan kehilangan nyawa dan kemusnahan selanjutnya,” tambahnya.

Beliau berkata Malaysia menyeru semua pihak untuk mengelak daripada mengambil tindakan unilateral yang boleh memburukkan lagi ketegangan dan mempunyai kesan yang meluas ke serantau dan global.

Syed Mohamad Hasrin juga berkata bahawa Malaysia amat prihatin terhadap laporan mengenai senjata nuklear diletakkan pada status berjaga-jaga tinggi, sambil menyeru semua negara senjata nuklear untuk mematuhi Kenyataan Bersama mereka pada 3 Januari 2022 mengenai mencegah perang nuklear dan mengelakkan perlumbaan senjata.

“Malaysia menyokong penuh penegasan bahawa “perang nuklear tidak boleh dimenangi dan tidak boleh diperjuangkan”.

“Kami selanjutnya menggesa negara senjata nuklear untuk meneruskan tindakan ke arah penyahmakluman, pengurangan risiko, dan untuk melaksanakan komitmen dan kewajipan mereka berkaitan pelucutan senjata nuklear dan bukan proliferasi,” katanya.

Dengan keadaan yang teruk di lapangan, beliau berkata Malaysia menggesa semua pihak untuk memastikan perlindungan dan kesejahteraan rakyat, khususnya wanita, kanak-kanak, dan segmen masyarakat lain yang terdedah.

Syed Mohamad Hasrin berkata Malaysia mengulangi komitmennya terhadap penyelesaian secara aman pertikaian, berpandukan prinsip yang termaktub dalam Piagam PBB dan undang-undang antarabangsa demi kepentingan mengekalkan keamanan dan keselamatan serantau dan antarabangsa, serta menggalakkan kemakmuran yang lebih besar.

Baca Lagi | Malaysia bimbang dengan konflik Rusia-Ukraine

“Sehubungan itu, Malaysia akan mengundi menyokong draf resolusi yang kini di hadapan Perhimpunan,” tambahnya.

Read Previous

Muhyiddin berkata penerimaan pengundi terhadap Perikatan menggalakkan

Read Next

Jho Low berkata beliau membincangkan siasatan 1MDB dengan sekutu Trump

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.