The Malaysia Post

Di Singapura, pengasas kumpulan anti-vaksin, doktor berdepan pertuduhan baharu atas rekod vaksin Covid-19 palsu

Pengasas kumpulan anti-vaksin kontroversi, Iris Koh, dan pengamal am Jipson Quah kembali ke mahkamah pada hari Rabu (27 Julai) untuk menghadapi tuduhan jenayah baharu menipu pihak berkuasa kesihatan di sini dengan mengemukakan rekod vaksinasi Covid-19 palsu.

Koh, 42, pengasas Healing the Divide, telah dihadapkan dua pertuduhan baharu melakukan penipuan melalui salah nyata palsu.

Ini termasuk kiraan awalnya bersubahat dengan Quah untuk menipu Kementerian Kesihatan (KKM) dengan mengatakan bahawa orang ramai telah diberi vaksin Sinopharm sedangkan mereka tidak, dan satu lagi tuduhan menghalang pegawai polis dengan enggan menandatangani dan mengoyakkan lembaran pertuduhan.

Dia kembali ke Singapura kira-kira seminggu yang lalu selepas pergi ke Malaysia untuk rawatan kanser tiroid alternatif.

Quah, 34, yang didakwa sama pada Januari dengan satu pertuduhan penipuan dengan salah nyata palsu, kini berdepan 10 pertuduhan sedemikian. Pertuduhan awalnya juga dipinda untuk menjelaskan dakwaan konspirator bersamanya.

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Etsuko Lim memberitahu mahkamah bahawa Quah mungkin akan menghadapi lebih banyak pertuduhan, dan meminta penangguhan enam minggu untuk siasatan lanjut.

Pembantu Quah, Thomas Chua Cheng Soon, 40, dikenakan enam pertuduhan baharu pada hari Rabu di samping pertuduhan semasanya atas kesalahan yang sama.

Quah diwakili peguam bela Anand Nalachandran, yang berkata bahawa dia telah dimaklumkan lebih awal mengenai perkembangan itu. Chua tidak mempunyai peguam dan Koh dibela oleh Wee Pan Lee.

Lebih ramai orang dinamakan berkaitan dengan Koh dan Quah

Ketiga-tiga mereka dituduh bersetuju untuk secara tidak jujur membuat representasi palsu kepada KKM bahawa orang tertentu menerima vaksin Sinopharm, supaya mereka boleh mendapatkan sijil vaksinasi terhadap Covid-19.

Polis sebelum ini berkata bahawa Koh didakwa merujuk pelanggan, dipercayai ahli Healing the Divide, kepada Quah dan turut mencadangkan untuk memberikan sesuatu yang lain sebagai ganti vaksin kepada pesakit.

Koh telah pun didakwa menjadi pihak dalam konspirasi jenayah dengan Quah untuk menipu MOH antara Julai tahun lalu dan Januari tahun ini.

Dokumen mahkamah baharu pada hari Rabu menunjukkan bahawa Quah kononnya bersubahat dengan Koh, Chua dan orang berikut untuk menyalahgambarkan status vaksinasi Covid-19 mereka:

• Gary Tho Kong Choong pada 20 Okt tahun lepas

• Cedric Lim Junqi, juga dikenali sebagai Mohammad Daniel Lim, pada 14 Jan tahun ini

Quah juga didakwa bersubahat dengan Chua dan orang-orang ini:

• Paglar Elizabeth Monica dan Sayson Stephen Columbus pada 19 Jan tahun ini, untuk memberi gambaran yang salah bahawa Stephen telah diberi vaksin

• Paglar pada tarikh yang sama, untuk memberi gambaran yang salah bahawa Paglar dan Natalie Carmella Sayson telah divaksin

• Sim Hong Ow dan Neo Soh Yong antara 16 Okt dan 6 Nov tahun lepas

• Newton David Christopher antara 29 Dis tahun lalu dan 15 Jan tahun ini, untuk memberi gambaran yang salah bahawa Newton dan Wonglangka Apinya telah divaksin. Newton, seorang warga Australia berusia 43 tahun, didakwa pada bulan Jun dengan dua pertuduhan bersubahat untuk membuat representasi palsu secara tidak jujur kepada KKM

• Mehrajunnisha-Quaide Milath dan Quaide Milath, untuk memberi gambaran yang salah bahawa Mehrajunnisha telah diberi vaksin

Tidak jelas sama ada individu di atas adalah ahli Healing the Divide.

Kedudukan Healing the Divide, gerakan yang dimulakan oleh Koh semasa pandemik Covid-19, adalah bahawa vaksin terhadap penyakit itu berbahaya kepada tubuh. Koh menyiarkan dan berkongsi kandungan sepanjang baris itu di media sosial, dengan MOH mengeluarkan kenyataan tahun lepas mengatakan ia telah melihat bahawa kandungan yang disebarkannya dalam talian “mengekalkan kepalsuan dan maklumat mengelirukan tentang Covid-19 dan vaksin”.

Koh, Quah dan Chua akan kembali ke mahkamah pada 7 Sept dan kekal diikat jamin.

Jika disabitkan bersalah bersubahat untuk membuat representasi palsu secara tidak jujur kepada KKM, ketiga-tiga mereka boleh dipenjara sehingga 20 tahun atau didenda, atau dihukum dengan kedua-duanya, bagi setiap pertuduhan.

Jika disabitkan kesalahan menghalang penjawat awam menjalankan fungsi awam mereka, Koh boleh dipenjara sehingga tiga bulan atau denda sehingga S$2,500 (RM8,054, atau kedua-duanya sekali.

Quah digantung latihan

Pada bulan Mac, Quah digantung daripada mengamalkan perubatan selama 18 bulan selepas Majlis Perubatan Singapura mendapati dia didakwa memberikan larutan garam kepada kira-kira 15 orang sebagai ganti vaksin Covid-19.

Dia kemudian didakwa memuat naik status vaksinasi palsu ke dalam sistem Pendaftaran Imunisasi Kebangsaan KKM. Doktor itu juga dikatakan mengenakan bayaran sehingga S$1,500 untuk pukulan palsu ini, kata majlis itu.

Quah juga dikatakan telah menjalankan tidak kurang daripada 430 contoh ujian pra-acara jarak jauh melalui platform mesyuarat dalam talian Zoom selama 15 hari Disember lalu, yang tidak dibenarkan pada masa itu.

Dia didakwa mengenakan yuran langganan bulanan sebanyak S$125 untuk ujian harian, yang berlangsung dari Disember tahun lalu hingga Januari tahun ini, atau S$12 untuk ujian ad-hoc.

Pada Januari, MOH mengeluarkan notis penggantungan kepada empat klinik sama ada dilesenkan di bawah nama Quah atau diuruskan olehnya, atau kedua-duanya.

Mereka ialah: Klinik Perubatan Wan di Bedok

North, Klinik Perubatan Mayfair di Woodlands, Klinik Perubatan Mayfair (Yishun Chong Pang), dan Klinik & Pembedahan Ong (Yishun).

Kelulusan ujian pantas antigen untuk klinik ini juga telah dibatalkan.

MOH mula menyiasat Klinik Perubatan Wan selepas menerima maklum balas tanpa nama pada Disember tahun lalu bahawa ia bekerjasama dengan Koh untuk menawarkan ujian pra-peristiwa “jauh” menggunakan ujian pantas antigen untuk ahli Healing the Divide.

Baca Lagi | Di Singapura, pengasas kumpulan anti-vaksin, doktor berdepan pertuduhan baharu atas rekod vaksin Covid-19 palsu

Ia didapati didakwa membenarkan orang ramai menyerahkan video atau gambar yang dirakamkan ke klinik, atau kedua-duanya, kononnya menunjukkan bahawa mereka telah melakukan ujian pantas ke atas diri mereka sendiri. Klinik itu kemudian memuat naik keputusan ujian negatif untuk mereka, kata MOH.

Quah juga merupakan pengarah di PPD Global Central Lab, yang dimiliki oleh firma farmaseutikal Thermo Fisher Scientific. Dia telah diberi cuti. – HARI INI

Read Previous

Kim N.Korea berkata penghalang nuklear sudah sedia, selar Yoon S.Korea

Read Next

Disahkan: ‘Thor: Love and Thunder’ tidak akan ditayangkan di pawagam Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.