The Malaysia Post

Khazanah mengatakan Firefly boleh menjadi syarikat penerbangan nasional baru Malaysia

Khazanah Nasional Malaysia mempunyai pilihan untuk menyalurkan dana kepada syarikat penerbangan tambang murah Firefly yang boleh menjadi syarikat penerbangan nasional negara ini sekiranya Malaysia Airlines ditutup, ketua dana kekayaan negara itu disebut sebagai hari ini.

Komen Shahril Ridza Ridzuan kepada surat khabar Berita Harian adalah penyataan awam pertama dana sejak muncul bahawa syarikat induk Malaysia Airlines telah memberi amaran bahawa syarikat penerbangan utama itu mungkin akan berakhir sekiranya pemberi pajak tidak setuju untuk mendapatkan potongan yang tinggi.

Firefly, yang mengoperasikan armada 12 turboprop berkembar, terutama di dalam negara, kini merupakan anak syarikat milik penuh Malaysia Aviation Group (MAG). Menurut surat MAG yang dikirimkan kepada pemberi pajak dan dilihat oleh Reuters, Firefly akan mendapatkan pesawat berbadan sempit dan kemudian pesawat berbadan lebar dari pasar dalam senario “Rencana B”.

Khazanah, pemegang saham tunggal dalam MAG, akan membincangkan langkah-langkah seterusnya apabila hasil rundingan penyusunan semula menjadi lebih jelas, lapor akhbar itu.

Read Previous

Anwar: Muhyiddin belum memberi respons kepada saya

Read Next

Ku Li di panggil untuk hadirin bersama Agong

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.