The Malaysia Post

Khairy: Menteri-menteri Umno bertemu di hotel Putrajaya sekadar mengejar sarapan pagi

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin hari ini menjelaskan bahawa menteri-menteri Umno bertemu di sebuah hotel di Putrajaya pagi ini untuk bersarapan pagi bersama-sama kerana mereka sudah lama tidak memecahkan roti.

Beliau menambah bahawa perhimpunan itu tidak dianjurkan untuk bercakap mengenai pembubaran Parlimen.

Komennya dibuat selepas Utusan Malaysia melaporkan pertemuan itu awal hari ini, yang didakwa telah menimbulkan banyak kening.

“(Ahli Majlis Tertinggi Umno) Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican membayar sarapan pagi itu. Ia tidak ada kena mengena dengan membubarkan Parlimen.

“Kami hanya sudah lama tidak bertemu, jadi kami memutuskan untuk mengejar sahaja,” Khairy, yang juga Ahli Parlimen Umno Rembau, dipetik sebagai berkata oleh The Star semasa sidang media selepas lawatan kerja ke Malaysian Red Bulan sabit.

Utusan Malaysia melaporkan menteri dan timbalan menteri Umno telah berkumpul di sebuah hotel di Putrajaya, dengan beberapa daripada mereka tiba seawal 8.45 pagi.

Antara yang dikesan ialah Khairy sendiri, Reezal, Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa, Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Shahidan Kassim, Menteri Perpaduan Negara Datuk Halimah Sadique, Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Tan Sri Noh Omar dan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Noraini Ahmad.

Perhimpunan Agung Umno baru-baru ini menyaksikan beberapa blok dalam parti itu mendesak pilihan raya umum ke-15 (PRU15) awal.

Bagaimanapun, pada hari terakhir perhimpunan, Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata lima pemimpin tertinggi parti itu bersatu hati dalam membuat keputusan membabitkan hal parti dan kepentingan rakyat.

Mengakui wujud ‘sembang-sembang’ mengenai pergeseran antara pemimpin parti dan kerajaan yang turut disentuh dalam perbahasan perwakilan dan sayap parti Umno, beliau berkata dakwaan itu terbukti tidak berasas.

Baca Lagi | Khairy: Menteri-menteri Umno bertemu di hotel Putrajaya sekadar mengejar sarapan pagi

Istilah “Lima Teratas” juga banyak dilontarkan, untuk menyampaikan tanggapan bahawa presiden, timbalan dan naib presiden parti semuanya selaras. Mengenai PRU15, Ahmad Zahid berkata beliau akan menyerahkan kepada kebijaksanaan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob — yang juga naib presiden Umno — untuk menentukan tarikh sebenar.

Read Previous

Harimau Malaya menewaskan Filipina dalam perlawanan persahabatan

Read Next

PM: Thailand telah bersetuju untuk membuka sempadan darat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.