The Malaysia Post

Keselamatan Warga Malaysia Diutamakan – Kedutaan Sudan

KUALA LUMPUR: Kedutaan Sudan di Malaysia memastikan bahawa kerajaan Sudan berusaha memelihara keselamatan rakyat Malaysia di negara itu. Kedutaan tersebut juga memenuhi tanggungjawab undang-undang antarabangsa dan Konvensyen Vienna untuk melindungi bangunan dan kakitangan misi diplomatik di Sudan.

Pernyataan ini dikeluarkan oleh kedutaan Sudan dan disampaikan melalui Bernama pada hari Khamis (20 April).

Dalam pernyataan tersebut, kedutaan Sudan mengucapkan terima kasih kepada kerajaan dan rakyat Malaysia atas kepedulian dan solidariti mereka terhadap rakyat Sudan.

Bawa pulang rakyat Malaysia – Yang di-Pertuan Agong

Dalam titah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, ia meminta semua rakyat Malaysia untuk berdoa bagi keselamatan rakyat Sudan dan agar rakan-rakan Malaysia yang bekerja di Sudan kembali dengan selamat ke rumah dan keluarga mereka di Malaysia.

Konflik di Sudan melibatkan Tentera Sudan dan Pasukan Sokongan Pantas (RSF), dan telah mencetuskan kekacauan politik serta mengancam keselamatan di negara itu. Menurut Organisasi Kesihatan Sedunia, hampir 300 orang terbunuh sehingga Rabu lalu.

Baca lagi | Influenza Lebur Impian Pearly Untuk Beraksi

Menyusuli itu, Yang di-Pertuan Agong menasihatkan kerajaan untuk bersiap sedia membawa pulang rakyat Malaysia di Sudan jika keadaan di negara tersebut semakin teruk.

Tentera vs RSF

Kedutaan Sudan menjamin bahawa pasukan tentera mereka dalam kawalan dan mampu mengatasi ancaman dari pasukan Rapid Support Forces (RSF). Mereka turut menggesa pasukan RSF untuk menghentikan keganasan dan menerima jalan rundingan bagi menyelesaikan isu tersebut secara aman.

Kerajaan Malaysia turut memantau situasi terkini dan mengambil tindakan yang sewajarnya bagi memastikan keselamatan rakyat Malaysia di Sudan. Semoga keadaan di Sudan dapat diselesaikan dengan aman dan segala tindakan diambil demi menjaga keselamatan dan keamanan semua pihak yang terlibat.

Ketika ini, pihak berkuasa Malaysia sedang memantau situasi terkini di Sudan dan mengambil tindakan berjaga-jaga bagi memastikan keselamatan warga Malaysia di negara itu.

Baca lagi | Korea Tawar Elaun RM2,216 Kepada Belia Kesepian

Kedutaan Sudan di Malaysia juga memberikan jaminan bahawa mereka akan menghormati undang-undang antarabangsa dan Konvensyen Vienna untuk melindungi bangunan dan kakitangan misi diplomatik di Sudan.

Kami berdoa agar keadaan di Sudan dapat diselesaikan dengan aman dan segala tindakan diambil untuk menjaga keselamatan dan keamanan semua pihak yang terlibat dalam konflik tersebut.

Read Previous

Influenza Lebur Impian Pearly Untuk Beraksi

Read Next

Aidilfitri Kukuhkan Kesepaduan UMNO – Johari

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.