The Malaysia Post

Keputusan F1 2023: Max Verstappen Yang Paling Pantas Latihan GP Monaco

Perlumbaan kelayakan Sabtu yang dijalankan selepas itu, menjurus kepada acara utama pada hari Ahad menyaksikan keputusan F1 paling pantas bagi sesi latihan diperoleh oleh Carlos Sainz namun tersingkir pada pusingan F2. Penyingkiran itu membuatkan Max Verstappen dari Red Bull adalah terpantas dalam latihan Grand Prix Monaco Jumaat di Monte Carlo, pusingan keenam Kejuaraan Dunia Formula 1 2023.

Apakah yang berlaku dalam Latihan Bebas 1 GP Monaco?

Sainz menetapkan standard pada tayar medium dengan masa 1m15.198s, enam per sepuluh lebih cepat daripada Verstappen yang menggunakan tayar keras dan mengadu tentang “dasaran” yang teruk dan pengendalian yang lemah pada awal sesi.

Leclerc mengatasi rekod tersebut dengan masa 1m15.037s dengan menggunakan tayar medium selepas penyesuaian sayap depan dan kemudian menurunkannya kepada 1m14.562s apabila tapak itu semakin melekat.

Baca lagi | Bos pasukan Horner menafikan Red Bull melanggar had bajet F1 2021

Sainz menurunkan rekod kepada 1m14.245s, dengan Leclerc terasing sebanyak 0.287s. Verstappen masuk pit, dengan mengatakan bahawa dia “akan memecah” apabila menggunakan tetapan ini.

Baru sebelum pertengahan sesi, Lewis Hamilton mendahului dengan Mercedes yang telah dinaik tarafnya dengan masa 1m14.035s menggunakan tayar medium.

Nico Hulkenberg terputar di Nouvelle Chicane selepas menabrak sudut belakang kiri pada pagar dalaman, menyebabkan sesi tersebut terhenti untuk seketika walaupun dia dapat memandu Haas-nya kembali ke pit dengan tiga roda.

Setelah sesi dilanjutkan, Fernando Alonso (Aston Martin) mendahului dengan masa terbaik 1m13.907s setelah menukar dari tayar keras kepada tayar medium, sebelum Sainz menggantikan tempat itu dengan masa 1m13.690s.

Sainz memperbaiki kepada 1m13.372s sebelum Alex Albon menabrak dinding keluar Sainte Devote, merobek kedua-dua sudut sebelah kiri keretanya. Ini menyebabkan sesi terhenti akibat bendera merah.

Baca lagi | Adakah Siri Netflix Baharu Boleh Menjadikan Tenis Sama Popular dengan Formula 1?

Apakah yang berlaku dalam Latihan Bebas 2 GP Monaco?

Alonso menetapkan masa awal 1m14.416s menggunakan tayar medium, 0.004s lebih cepat daripada Hamilton, sebelum Verstappen menurunkan masa P1 kepada 1m13.857s dan kemudian 1m13.312s. Rakan pasukannya, Sergio Perez menduduki P2, terpaut sepersepuluh lebih perlahan, di hadapan Ferraris Sainz dan Leclerc, yang menetapkan masa mereka dengan menggunakan tayar keras.

Alonso adalah yang pertama menukar kepada tayar lunak, mencatatkan masa 1m12.786s, sebelum Sainz melampaui rekod itu dengan 1m12.569s.

Verstappen mencatatkan masa 1m12.462s dengan menggunakan tayar lembut, 0.065s lebih cepat daripada Leclerc.

Sainz terpaut satu persepuluh tetapi kemudian mengalami kemalangan dengan 17 minit tersisa di bahagian keluar S-palung Swimming Pool selepas menyentuh pagar pada bahagian dalam, merosakkan suspension, dan kemudian merempuh pagar di bahagian luar.

Tiada peningkatan masa selepas bendera merah, dengan Alonso mengakhiri hari di tempat keempat, di hadapan Lando Norris (McLaren) dan Hamilton.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Muhyiddin Pertimbang Saman Perdana Menteri Anwar Ibrahim Atas Fitnah Terima Dana Judi PRU15 Lalu

Read Next

Nak Dapat Duit Lebih? Ini 7 Jenis Part Time Job Yang Boleh Bantu Anda Jana Pendapatan Sampingan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.