The Malaysia Post

Keputusan EPL Semalam Menyaksikan Newcastle Seri 0-0 Dengan Leicester City

Keputusan EPL semalam menyaksikan Newcastle United akan kembali ke pasukan elit Eropah dalam Liga Juara-Juara musim depan selepas tidak bermain selama 20 tahun berikutan keputusan seri 0-0 di laman sendiri menentang Leicester City yang sedang bergelut, yang menjamin penamat Liga Perdana empat teratas pada Isnin.

Ini bukanlah tanda tangan perpisahan yang glorius yang diharapkan oleh para penyokong ketika Newcastle mendominasi perlawanan dari awal hingga akhir tanpa mencetak gol, tetapi mereka tidak benar-benar peduli kerana impian bermain di Liga Juara-Juara menjadi kenyataan.

Gembira Dengan Usaha Yang Dilakukan

Sean menyatakan kepada Sky Sports, bahawa jika seseorang memberitahunya dua tahun lalu bahawa peristiwa ini akan berlaku, dia tidak akan mempercayainya.

Sean Longstaff mengenai kemenangan pasukannya menentang Juventus dalam perlawanan Liga Juara-Juara.

Beliau menyebut bahawa mereka menewaskan Juventus 1-0, dan mencadangkan sesiapa untuk melihatnya pada DVD lama dan berasa sangat teruja serta gembira untuk menjadi sebahagian daripada kemenangan itu.

Newcastle melepaskan 23 percubaan gol berbanding satu percubaan oleh Leicester dan terhalang oleh tiang tiga kali seiring dengan perjuangan pihak lawan untuk mendapatkan satu mata yang menjaga harapan mereka untuk selamat terus hidup menjelang perlawanan terakhir pada Ahad.

Baca lagi | Keputusan Seri 1-1 Juventus Lawan Sevilla Separuh Akhir Pertama Liga Eropah

Berada di Kedudukan Empat Teratas

Newcastle di bawah pengurusan Eddie Howe berada di tempat ketiga dengan 70 mata dan satu perlawanan tersisa, empat mata di hadapan Liverpool di tempat kelima yang juga mempunyai satu perlawanan tersisa.

Manchester United di tempat keempat mempunyai 69 mata dengan dua perlawanan tersisa.

Selepas menyambut kejayaan itu di padang St James’ Park bersama pemain-pemainnya, Howe ditanya mengenai sasaran-sasaran yang ditetapkan pada bulan Ogos.

Beliau menyatakan bahawa cukup hanya dengan mentaliti dan sikap pasukan dengan apa yang telah diberikan kepadanya tanpa sebarang pujian.

Leicester naik satu tempat di atas Leeds United dengan kelebihan gol, tetapi masih berada di tempat ke-18 dan harus menang melawan West Ham United pada hari Ahad dan berharap Everton di tempat ke-17 gagal menewaskan Bournemouth.

Dengan anehnya, selepas tidak melakukan apa-apa selain mempertahankan kawasan penalti mereka sepanjang perlawanan, Leicester tiba-tiba terlihat berbahaya dalam lima minit masa tambahan dan jika bukan kerana penyelamatan hebat oleh Nick Pope daripada Timothy Castagne, mereka hampir mencuri kemenangan mengejutkan.

Bunyi wisel akhir disambut dengan sorakan besar dari peminat St James’ Park yang hampir tidak dapat mempercayai betapa cepatnya kelab mereka telah berubah sejak dibeli oleh konsortium yang dipimpin oleh Dana Pelaburan Awam Arab Saudi pada Oktober 2021.

Baca lagi | Keputusan Newcastle Utd vs Brighton: Newcastle Tewaskan Brighton 4-1

Kembali Menjadi Pasukan Hebat di Bawah Bimbingan Howe

Newcastle tidak mempunyai kemenangan dan berada di tempat ke-19 dalam kedudukan Liga Utama dan menuju ke kemungkinan degradasi selepas 14 tahun di bawah pemilik Sports Direct yang tidak disukai, Mike Ashley.

Tetapi bersama-sama dengan penunjukkan Howe dan beberapa urus niaga pemindahan yang cerdik, Newcastle kembali bersama pasukan besar Eropah.

“Ia bermakna segalanya,” kata bekas pemain bertahan Newcastle, Kieran Trippier, salah satu pemain yang pertama kali ditandatangani selepas pengambilalihan itu. “Saya mengambil risiko apabila saya tiba di sini tetapi saya sentiasa percaya dalam setiap keputusan yang saya buat.

Kelab ini telah melalui saat-saat sukar tetapi sekarang kita sedang menuai ganjarannya.”

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bawa Staf Bercuti Ke Langkawi, Khairul Aming Tutup Kilang 5 Hari

Read Next

ATS Resume Checker Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Mohon Kerja!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.