The Malaysia Post

Kementerian Kewangan: Kerajaan meneruskan usaha membantu rakyat di Malaysia membina semula

Kementerian Kewangan (MoF) hari ini mengulangi dan mengingatkan orang ramai agar mengambil kesempatan daripada pelbagai inisiatif yang disediakan kerajaan bagi membantu rakyat membina semula kehidupan mereka, pasca wabak.

Menurut kementerian itu, inisiatif yang diumumkan termasuk melanjutkan tempoh permohonan Program Pengurusan Kewangan dan Ketahanan (Urus) dari 31 Januari 2022 hingga 31 Mac 2022 bagi B50 (kumpulan pendapatan 50 peratus bawah) yang masih dalam memerlukan bantuan dan sokongan untuk membayar balik pinjaman masing-masing.

“Antara faedah program itu ialah pengecualian kadar faedah atau keuntungan bagi pinjaman selama tiga bulan dan/atau menangguhkan bayaran atau ansuran selaras dengan kemampuan peminjam, dan sokongan dari segi strategi pemerkasaan pengurusan kewangan peminjam.

“Pelanggan B50 yang layak termasuk individu yang antara lain memperoleh pendapatan kasar isi rumah RM5,880 dan ke bawah; telah kehilangan pekerjaan; atau mengalami pengurangan pendapatan sekurang-kurangnya 50 peratus,” katanya.

Bagi Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) dan Perusahaan Mikro yang menghadapi masalah pembiayaan perniagaan dengan institusi kewangan, MOF berkata Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) menawarkan perkhidmatan percuma meliputi bantuan penstrukturan semula atau penjadualan pinjaman sedia ada, termasuk pembiayaan dengan lebih daripada satu bank.

Selain itu, di bawah Bajet 2022, untuk membantu PKS membina semula perniagaan mereka selepas wabak, pelbagai inisiatif telah pun dimulakan, kata kementerian itu.

“Untuk membantu PKS pulih dan berkembang sambil menguruskan tahap hutang mereka, dana berjumlah RM1 bilion disediakan untuk Kemudahan Permodalan Semula Perniagaan (BRF).

“PKS daripada semua sektor ekonomi layak memohon pembiayaan sehingga RM5 juta bagi perbelanjaan modal atau modal kerja, dengan tempoh pembiayaan sehingga 10 tahun.

“Mereka yang berminat boleh memohon terus daripada mana-mana bank yang dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia (BNM),” katanya.

Kerajaan juga menyediakan Kemudahan Peralihan Karbon Rendah (LCTF) di mana kira-kira RM2 bilion telah diperuntukkan, iaitu RM1 bilion daripada BNM, dengan geran sepadan berjumlah RM1 bilion daripada institusi kewangan, kata MoF.

Menurut kementerian, kemudahan ini disediakan untuk menggalakkan PKS mengamalkan amalan mampan untuk membina daya tahan perniagaan dan membantu Malaysia mencapai sasaran pelepasan sifar bersih menjelang 2050.

PKS dari semua sektor boleh memohon pembiayaan sehingga RM10 juta dengan tempoh pembiayaan sehingga 10 tahun, dan mereka yang berminat boleh memohon terus daripada mana-mana bank yang dikawal selia oleh BNM, tambahnya.

Baca Lagi | Kementerian Kewangan: Kerajaan meneruskan usaha membantu rakyat di Malaysia membina semula

Kerajaan akan terus memantau keadaan dan MoF khususnya akan sentiasa bersedia untuk menyediakan peruntukan yang mencukupi untuk membantu rakyat dan perniagaan pulih secepat mungkin, kata MoF.

Read Previous

Menteri Luar Malaysia mengucapkan tahniah kepada China

Read Next

Gelombang Omicron Malaysia dijangka memuncak pada akhir Mac

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.