The Malaysia Post

Kapal Selam Titanic: Amerika Syarikat Ketuai Siasatan

Kapal selam Titanic, kini menjadi subjek penyiasatan global mengenai ‘letupan yang memusnahkan’. Menurut US Coast Guard, the National Transportation Safety Board dijangka memimpin siasatan ini, memandangkan kos pemulihan yang mungkin berjuta-juta dolar. Siasatan ini melibatkan kerjasama daripada negara-negara lain seperti Kanada, UK, dan Perancis.

Siasatan oleh Penjaga Pantai Amerika Syarikat

Penjaga Pantai Amerika Syarikat telah dipilih untuk menjalankan siasatan terhadap “implosi yang memusnahkan” yang menyebabkan kematian semua lima lelaki di dalam kapal selam Titanik yang hilang. Negara-negara lain juga turut terlibat dalam penyiasatan ini. Lembaga Keselamatan Pengangkutan Nasional mengarahkan agar siasatan ini dilakukan untuk mengetahui punca kehilangan kapal selam tersebut.

Baca lagi | Kanak Kanak Perempuan Tiga Tahun Lemas Di Tambun

Maklumat yang Diterima Oleh James Cameron

James Cameron, pengarah filem Hollywood yang terkenal dengan filem Titanic, telah mendedahkan bahawa beliau menerima maklumat mengenai kapal selam Titanic yang hilang dalam masa 24 jam selepas kejadian tersebut.

Maklumat ini diterimanya apabila kapal selam tersebut imploded ketika kehilangan komunikasi dengan kapal induknya. Cameron juga telah mengesahkan adanya “dentuman yang kuat” dalam masa satu jam selepas kejadian tersebut, dan ia menjadi perhatian yang berpanjangan dan menakutkan buatnya.

Baca lagi | Kejadian Kapal Selam Titanic: 5 Penumpang Dilaporkan Maut Akibat ‘Letupan Tidak Sengaja’

Pengesanan oleh Mikrofon Bawah Air

Wall Street Journal melaporkan bahawa mikrofon bawah air rahsia Tentera Laut AS telah mengesan implosi kapal selam Titanic beberapa hari yang lalu. Ini menambah kepastian bahawa kapal selam tersebut telah mengalami insiden yang serius. Tentera Laut AS menggunakan sistem pengesanan akustik rahsia untuk mencari sebarang petunjuk mengenai kapal selam OceanGate Expeditions tersebut selepas laporan kehilangannya pada hari Ahad.

Orang-orang yang Berada di Kapal Selam Titanic

Kapal selam Titanic mengangkut beberapa individu yang termasuk pengasas dan CEO OceanGate Expeditions, Stockton Rush, jutawan British Hamish Harding, penyelam terkenal dari Perancis, Paul-Henri Nargeolet, ahli perniagaan Pakistan Shahzada Dawood, dan anak lelakinya yang berusia 19 tahun, Sulemandi mana keadaan ke semua mereka setakat ini masih belum lagi diketahui.

Read Previous

Grab Malaysia Aktifkan Semula Akaun Rider Tegur Warga Singapura Isi Minyak RON95

Read Next

10 Fakta Menarik Mengenai Petroleum Perlu Anda Tahu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.