The Malaysia Post

Kejadian Kapal Selam Titanic: 5 Penumpang Dilaporkan Maut Akibat ‘Letupan Tidak Sengaja’

Pengawal Pantai Amerika Syarikat mengumumkan Khamis bahawa ia percaya lima penumpang yang hilang ketika cuba meneroka serpihan Titanic mungkin telah mati akibat “letupan kemalangan” di atas kapal mereka.

Serpihan Kapal Ditemui di Dasar Laut

Naib Laksamana John Mauger dari Pengawal Pantai Amerika Syarikat mengumumkan pada taklimat media bahawa pada pagi Khamis, lima kepingan besar serpihan kapal telah ditemui di dasar laut kira-kira 1,600 kaki dari lokasi Titanic, penemuan “selaras dengan kehilangan ruang tekanan yang drastik. operasi.” ” Mauger berkata mereka kemudian memaklumkan kepada keluarga dan mengucapkan terima kasih.

Pengumuman Berkenaan Kematian Penumpang

Tidak lama sebelum ucapan Mauger, syarikat yang menjalankan ekspedisi, OceanGate, mengumumkan bahawa lima penumpang “kehilangan nyawa mereka.”

Pengumuman mendalam itu dibuat empat hari selepas kapal selam pelayaran sepanjang 21 kaki bernama Titan dilaporkan hilang kira-kira 900 batu dari Cape Cod, mencetuskan usaha pencarian besar-besaran untuk mencari kapal itu sebelum penumpangnya kehabisan oksigen.

Baca lagi | Thailand Arah Kapal Bawa Tuna Senilai 250 Juta Bath Pulang ke Korea

Keadaan Bekalan Oksigen Terhad

Titan terpaksa kehabisan udara bernafas selama 96 jam menjelang pagi Khamis. Dan kerana pintu itu dikunci dari luar, mereka yang di dalam tidak akan dapat membukanya sendiri walaupun mereka boleh mencapai permukaan.

Ditanya mengenai kemungkinan untuk mendapatkan semula mayat itu, Mauger menyifatkan keadaan itu “tidak boleh dimaafkan” dan berkata tiada prospek untuk berbuat demikian pada masa ini.

Identiti Penumpang dan Kerjasama Carian

Kapal tenggelam yang hilang dan pencarian meluas untuknya Titan, yang dikendalikan oleh OceanGate, firma penyiasat persendirian yang berpangkalan di Everett, Washington, melancarkan awal pagi Ahad untuk melawat serpihan Titanic dengan lima penumpang di dalamnya: Ketua Pegawai Eksekutif OceanGate, Stockton Rush, 61; Pedagang dan penjelajah British Hamish Harding, 58; Pakar komersial Pakistan Shahzada Dawood, 48, dan anak lelakinya, Suleman, 19 tahun; dan Paul-Henri Nargeolet, seorang penjelajah Perancis berusia 77 tahun.

Baca lagi | Malaysia Memerlukan Rangka Tindakan Sektor Perkapalan Holistik

Polar Prince, sebuah kapal penyelidikan Kanada dan kapal sokongan untuk ekspedisi itu, terputus hubungan dengan kapal selam kira-kira satu jam 45 minit selepas ia dilancarkan.

OceanGate melaporkan Titan hilang lewat Ahad, mencetuskan usaha pencarian antarabangsa yang besar yang diketuai oleh Pengawal Pantai Amerika Syarikat dan dibantu oleh Tentera Udara Amerika Syarikat, Tentera Laut, Pengawal Kebangsaan Udara Amerika Syarikat, Tentera Laut Diraja Kanada dan Pengawal Pantai Kanada.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Neymar Minta Maaf Kepada Teman Wanita Kerana Curang 

Read Next

10 Tempat Makan Best Di Pahang Terkini 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.