The Malaysia Post

Jururawat Didapati Bersalah Membunuh Tujuh Bayi di Unit Neonatal

Pada 19 Ogos 2023, jururawat Lucy Letby telah didapati bersalah atas tuduhan membunuh tujuh bayi di unit neonatal semasa beliau bertugas di Hospital Countess of Chester di England barat laut, mengikut pihak polis.

Latar Belakang Kes

Selepas siasatan selama dua tahun, Polis Cheshire telah menahan jururawat berusia 33 tahun ini pada Julai 2018 di rumahnya dan pada mulanya membenarkannya keluar dengan jaminan. Beliau ditahan sebanyak tiga kali lagi dalam tahun-tahun berikutnya sebelum didakwa pada November 2020.

Siasatan bermula apabila terdapat peningkatan dalam kejadian bayi pramatang yang hampir mati dan kematian yang tidak dapat dijelaskan di hospital tempat beliau bertugas sebagai jururawat dari Jun 2015 hingga Jun 2016, seperti yang dilaporkan oleh Anadolu Agency.

Baca lagi | Ini 4 Bidang Pekerjaan Paling Stabil dan Selamat Walaupun Ekonomi Meleset

Keputusan dan Butiran Kes

Menurut laporan polis, Letby telah menyuntik bayi-bayi tersebut dengan udara dan susu berlebihan serta meracuni mereka dengan insulin.

Selepas beberapa keputusan separa diumumkan dalam beberapa hari, beliau telah didapati bersalah membunuh tujuh bayi dan cubaan membunuh enam bayi lain. Hakim yang mengawasi kes ini telah mengeluarkan sekatan pemberitaan sehingga akhir perbicaraan.

Baca lagi |

Gambaran Kes

Perbicaraan bermula pada Oktober 2022, di mana pihak pendakwaan mengenalpasti Letby sebagai “penggoda yang mengira dan licik” yang “mempermain-mainkan” rakan sekerja untuk menutup serangan “yang membunuh” beliau.

Pegawai penyiasat utama, Paul Hughes, berkata: “Ini adalah penyiasatan seperti yang tidak pernah ada sebelumnya – dari segi skop, kompleksiti, dan kebesarannya. Kami terpaksa menguruskan ini sebagai 17 penyiasatan berasingan – biasanya kami terbiasa dengan satu penyiasatan pembunuhan atau cubaan pembunuhan pada satu-satu masa, apatah lagi sesuatu yang sebesar ini.”

Baca lagi | Tembak Mati 8 Kanak Kanak, Lelaki Serbia Mengaku Membunuh

Keadilan Diberikan, Tapi Luka Masih Dirasai

Janet Moore, koordinator hubungan keluarga di Polis Cheshire, membacakan kenyataan bagi pihak keluarga mangsa di luar Mahkamah Crown Manchester.

“Hari ini, keadilan telah ditegakkan. Tetapi keadilan ini tidak akan menghilangkan rasa sakit, kemarahan, dan kesusahan yang sangat kami semua alami,” tambahnya.

Tindakan Lanjut

Tony Chambers, bekas Ketua Eksekutif Hospital Countess of Chester, dalam kenyataan di BBC News, mengatakan bahawa beliau “benar-benar minta maaf” atas apa yang dialami oleh keluarga mangsa.

Kerajaan Britain telah mengarahkan satu siasatan bebas yang akan mengkaji keadaan di sekitar kematian dan kejadian hampir mati bayi-bayi tersebut.

Menurut Setiausaha Kesihatan dan Penjagaan Sosial, Steve Barclay, dalam satu kenyataan, kerja yang sudah dilakukan oleh NHS England akan membantu mereka mengenal pasti di mana dan bagaimana piawaian keselamatan pesakit gagal dipenuhi. Mereka juga akan memastikan ibu-ibu serta pasangan mereka mempunyai keyakinan terhadap sistem penjagaan kesihatan negara.

Sebagai pembunuh kanak-kanak paling dikehendaki di UK, hukuman bagi Letby akan dijatuhkan di mahkamah yang sama pada hari Isnin.

Read Previous

Britney Spears, Sam Asghari Bercerai Setelah 14 Bulan Kahwin

Read Next

10 Fakta Menarik Tentang Orang Utan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.