The Malaysia Post

Juara Dunia, Aaron-Soh Wooi Kalah Awal

Pasangan badminton Malaysia, Aaron Chia dan Soh Wooi Yik, terpaksa menghadapi kekecewaan yang besar apabila mereka tersingkir awal daripada kejohanan All England. Dalam perlawanan mereka yang terbaru, mereka kalah dengan pasangan Indonesia, Leo Rolly Carnando dan Daniel Marthin dalam perlawanan tiga set dengan skor 21-18, 14-21, 21-13. Ini adalah kekalahan pertama mereka dalam lima perlawanan menentang pasangan remaja dunia itu.

Aaron-Soh Wooi tak dapat sertai Terbuka Switzerland

Polisi dalam Badminton Association Malaysia (BAM) menetapkan bahawa pemain yang melakukan kesalahan dalam kejohanan terdahulu akan dihentikan untuk sementara waktu dalam kejohanan berikutnya. Oleh itu, situasi Aaron Chia dan Soh Wooi Yik mungkin terjejas oleh polisi ini dan mungkin tidak akan bermain dalam acara ketiga mereka, Terbuka Switzerland minggu depan.

Baca lagi | Ugutan Terhadap Kamal Adli di Media Sosial Turut Disiasat

Keputusan perlawanan pertama

Keputusan pertandingan All England juga melibatkan beberapa pemain lain daripada seluruh dunia. Antara hasil pertandingan ialah Lee Zii Jia daripada Malaysia memenangi perlawanan perseorangan lelaki dalam pusingan pertama. Pemain beregu lelaki daripada Indonesia, Fajar Alfian dan Muhammad Rian Ardianto, juga berjaya menang dalam perlawanan ketiga mereka. Yuta Watanabe dan Arisa Higashino daripada Jepun juga memenangi pertandingan dalam acara beregu campuran.

Selain itu, dalam acara perseorangan wanita pula, pemain terkenal Tai Tzu Ying daripada Taiwan berjaya memenangi perlawanan pertama beliau dengan mudah, menewaskan Kim Ga Eun daripada Korea dengan skor 21-10, 21-12. Zhang Yi Man daripada China juga berjaya menang dalam pertandingan yang cukup mencabar apabila beliau mengalahkan P.V. Sindhu daripada India dengan skor 21-17, 21-11. Sementara itu, Carolina Marin daripada Sepanyol juga berjaya menewaskan Kirsty Gilmour daripada Scotland dengan skor 21-19, 21-17 dalam pertandingan yang ketat.

Baca lagi| Rafizi Tak Peduli Sindiran ‘Raja Formula’

Dalam acara beregu lelaki, pasangan Indonesia Fajar Alfian dan Muhammad Rian Ardianto berjaya menang dalam perlawanan ketiga mereka dengan skor 20-22, 21-12, 21-19 menentang pasangann beregu Korea, Kang Min Hyuk dan Seo Seung Jae. Adapun bagi acara beregu campuran, pasangan Yuta Watanabe dan Arisa Higashino daripada Jepun berjaya memenangi perlawanan mereka dengan mengalahkan pasangan daripada Hong Kong, Tang Chun Man dan Tse Ying Suet dengan skor 21-17, 21-17. Pasangan Dechapol Puavaranukroh dan Sapsiree Taerattanachai daripada Thailand juga berjaya menang dengan mengalahkan pasangan Denmark, Mathias Christiansen dan Alexandra Boje dengan skor 21-12, 22-20.

Read Previous

Ugutan Terhadap Kamal Adli di Media Sosial Turut Disiasat

Read Next

Nilai Emas Semasa Mengalami Perubahan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.